De Dikke van Dale is soms niet goed genoeg

Van Bonuszoon naar nieuwe inspiratie

‘Woorden die niet bestaan zeggen soms veel meer dan die uit de Dikke van Dale.’ Dat schoot me recent te binnen na een wandeling met onze honden.

Afgelopen zomer zijn we verhuisd naar het Vechtplassen gebied. Een boottochtje over de Vecht inspireerde ons tot een spontane zoektocht op Funda. Voordat we het wisten stond ons huis, op de locatie waar het verhaal uit Bonuszoon zich afspeelt, te koop en kochten we een oud boerderijtje met gastenverblijf in het wonderschone Kortenhoef.

Borsato boerderette

In onze nieuwe habitat startten wij de ontdekkingstocht naar leuke plekjes, fijne wandelroutes en nieuwe kennissen. Zo kwam ik op een mistige maandagochtend een buurvrouw van een paar huizen verderop tegen. We spraken over de buurt en de manier waarop het gebied in de afgelopen honderd jaar veranderd is. Vroeger was dit veengebied de plek voor arme sloebers in krakkemikkige behuizingen. Langzamerhand hebben deze plaatsgemaakt voor een ander soort. Het is inmiddels een mooie mix van oude boerderijtjes en nieuwerwetse villa’s. Mijn nieuwe buurvrouw moet er een beetje aan wennen. ‘Ik houd niet zo van die Borsato boerderettes,’ liet ze minzaam weten. Ik moest grinniken om deze treffende typering. Ik zag meteen voor me wat ze bedoelde: witgepleisterde huizen met rieten dak voorzien van voluptueus meubilair en klatergoud.

Mooischrijverij

Ik kan enorm genieten van mooie woordvondsten. Het maakt soms mijn hele dag. Eerder deze week zei ik het nog tegen collega-auteur Mariska Overman naar aanleiding van haar prachtige nieuwe boek Noorderlicht: ‘Het is verduiveld moeilijk om in een paar sobere woorden zoveel uitdrukking te geven aan gevoel en sfeer.’ Lezers realiseren zich niet altijd hoe lastig dat is. Beginnende schrijvers gaan zich daarom regelmatig te buiten aan overdreven mooischrijverij – I’ve been there – waardoor de essentie van de zin verloren gaat.

Het juiste woord voor het beste beeld

Daarom scoort een schrijver bij mij dikke punten als ik tijdens een manuscriptbeoordeling een niet bestaand, maar oh zo pakkend woord ontdek. Een woord dat zoveel zegt dat je er geen hele paragraaf meer aan hoeft te wijden. Heerlijk! Een mooi voorbeeld vind ik ook ‘Witte jassen rollercoaster’ uit een manuscript dat nog moet verschijnen. In dit blog zijn deze woorden natuurlijk uit de context van het verhaal geplaatst waardoor je misschien niet begrijpt wat er mee wordt beoogd. Maar als ik aangeef dat het hier gaat om een scène uit een ziekenhuis snap je het wellicht beter en plopt een beeld op.

Creatieve woordvondst

Of wat dacht je van het woord ‘vlokdown’ in het artikel uit het Algemeen Dagblad waarin de journalist vertelt over het recente winterweer: ‘Nederland ontwaakt na vlokdown: code geel voor gladheid oostelijke helft, meerdere ongelukken.’ Die ongelukken zijn natuurlijk niet tof, maar zo’n woord waarmee de journalist de sneeuwval met de huidige lockdown verbindt, vind ik subliem. Dan wordt die gedwongen ballingschap in je eigen huis toch ineens een stuk leuker.

Glimmende oogjes

En nu ben ik zo benieuwd: Van welk niet bestaand woord gaan jouw ogen glimmen?

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.