Leestip 41 | Lodewijk – Politiek drama

Vandaag – woensdag 17 maart 2021 – is het dé dag. Verkiezingsdag, de apotheose van een hoofdzakelijk online verkiezingsstrijd in een knotsgekke periode. Meer dan ooit zagen we op televisie hoe politiek leiders de gunst van de kiezer probeerden te winnen. In de loop van deze avond weten we, bij benadering, wie daarin het meest geslaagd is. Het lijkt een gewonnen race voor de huidige minister president. Een charismatisch man. Zonder politieke kleur te bekennen, kan je constateren dat hij zaken goed heeft aangepakt, maar ook blunders heeft begaan. Vooralsnog lijkt hij met het laatste goed weg te komen. Wat maakt dat de een dat lukt en de ander aan de schandpaal wordt genageld om hetzelfde onderwerp? Schrijfjuffer Antoinette vindt dat een interessant thema. Het is zoals recensent Patrice van Trigt van Perfecte Buren zegt: ‘Niets is zo intrigerend als de menselijke psyche.’ Helemaal eens. Nog interessanter is wellicht hoe de omgeving op iemand reageert. Ook dat zegt het nodige over de menselijke psyche en de chemie tussen personen.

Toeslagenaffaire is een psychologische thriller pur sang

De Schrijfjuffers houden van psychologische thrillers. Vanwege de opbouw van personages, het waarom van het handelen van de mens, de suspense ofwel onderhuidse spanning. In feite lijkt de politiek af en toe op een echte psychologische thriller. Wie zegeviert en wie delft het onderspit? En waarom? In de toeslagenaffaire zijn meerdere schuldigen aan te wijzen. Politiek gezien zijn Mark Rutte en Lodewijk Asscher net zo verantwoordelijk. Toch moest slechts een van hen het veld ruimen en staat de ander met vlag en wimpel bovenaan de verkiezingspolls. Gek is dat, maar ook razend interessant.

Lodewijk

Als research voor de opbouw van een goede psychologische thriller en personage is daarom LODEWIJK van Wilfred Scholten, winnaar van de Brusseprijs voor het Beste Journalistieke Boek van 2013 aan te bevelen. Een onthullend portret van Lodewijk Asscher, politiek talent, superintelligent die roemloos ten val kwam. Een waar politiek drama.

Kleur bekennen

De Schrijfjuffers praten onderling veel over personages. We gebruiken daarvoor vaak de DISK Methode als leidraad. Zonder dat een mens in een hokje te stoppen is, geeft deze vier kleuren-aanduiding een goed inzicht over de gedragingen van de mens. Zo was het binnen ons Schrijverscollectief meteen duidelijk wie in het blauwe, groene, gele en rode kwadrant valt. Ook de politiek kent zijn kleuren. Wij hoeven niet te weten wie voor welke kleur gaat. Meest belangrijk is dat iedereen vandaag kleur bekent, dus ga stemmen. Het kan vandaag nog tot 21.00 uur!.

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.