Bunker berichten

Rondom de jaarwisseling barstte de media los over het feest dat in een Arnhemse bunker is gehouden. Ik smulde van de berichten die zowel mijn schrijvershart als mijn arbeidshygiënische brein in een hogere versnelling brachten.

Dat schrijvershart werd gevoed door burgervader Ahmed Marcouch. Hij twittert en praat met passie en volzinnen en ook over dit incident gooide hij prachtige pareltjes de wereld in. Hij berichtte over ‘anarchistisch en asociaal tuig dat uit alle hoeken van Europa naar Arnhem kwam’, waarbij de feestvierders ‘willens en wetens het risico’ namen ‘onze mensen te besmetten met een dodelijk virus’ en zich schuldig maakten aan ‘ontoelaatbaar geweld tegen onze dienders.’  Ik vind dit soort formuleringen heerlijk. Ze brengen herinneringen naar boven aan Pietje Bel en Dik Trom, die vermaledijde kwajongens die het telkenmale aan de stok kregen met Bromsnor en zijn kornuiten.

Watskeburt?

Terug naar 2021. Wat is er gebeurd? Uit de media destilleer ik het volgende: In een Arnhemse bunker vierden zeventig mensen  een illegaal oud-en-nieuwfeestje. De politie greep in, er volgde een handgemeen dat onacceptabel was volgens Marcouch en onnodig als je de aanwezige feestvierders mag geloven. Vier agenten raakten gewond en ook de ‘anarchisten’ verhaalden van talloze breuken en blauwe plekken. Vervolgens spitste de berichtgeving zich toe op de aanwezigheid van een aggregaat dat in de elektriciteitsloze bunker werd gebruikt en volgens metingen van de brandweer dodelijke hoeveelheden koolmonoxide uitstootte.

Hoe zit dat precies?

Nu wordt de arbeidshygiënist wakker. Hoe zit dat precies? Kon ik maar eens een kopje koffie drinken met meneer Marcouch. Een aggregaat in een bunker. Daar had ik sowieso niet bij willen zijn. Kun je je voorstellen wat een herrie dat ding in een laag pand met knalharde wanden moet hebben gemaakt? Los daarvan geven verbrandingsmotoren behoorlijk wat stank. Daar wil je met je jonge, goed functionerende neus toch niet bij in de buurt zijn? Zou dat aggregaat echt in de ruimte hebben gestaan waar de mensen aanwezig waren?

Dat er te hoge koolmonoxide gehaltes gemeten zijn daar twijfel ik niet aan. Verbrandingsmotoren in een afgesloten situatie zijn nooit een goed plan.  Ze stoten tal van gassen en deeltjes uit waarbij koolmonoxide de snelste moordenaar is.

Ook zonder aggregaat zullen de feestvierders flinke hoofdpijn hebben gehad. Zelfs diegene die geen aanvaring kregen met de M.E. Welke kooldioxide gehaltes zou de brandweer hebben gemeten in de overvolle, niet geventileerde bunker? Die mensen moeten zo mak als een lammetje zijn geweest. Maar dat klopt dan weer niet met de weerstand die zij hebben geboden op het moment dat de politie binnenviel.

Mister mayor, let’s talk!

Doe mij dat gesprek met de burgemeester. Niet alleen om die prangende vragen, maar vooral om eens live te kunnen genieten van zijn proza.

Photocredit: Erik Mclean on Unsplash

Wellicht vind je dit ook leuk?

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.