Schrijftip 6 | Kies je genre

Leestip 6 Schrijfjuffers

Weg van de serie Blacklist? Dan is de kans groot dat je ook Homeland hebt gekeken. En wie Saskia Noort leest, is waarschijnlijk ook fan van Esther Verhoef. Net zoals de fans van Jojo Moyes bekend zullen zijn met de boeken van Marian Keyes. Mensen hebben nou eenmaal voorkeuren.

De een houdt van spanning, de andere van historie en weer een derde wil het liefst veel romantiek. En er is altijd wel iemand die voor alle drie warm loopt.

Voorkeur

Doe mij maar een spannend romantisch boek met een historisch tintje. De vraag is echter of ik op zoek ben naar een boek van Hilary Mantel, Philippa Gregory of Diana Gabaldon? Of ligt mijn voorkeur eigenlijk bij het spannende en bedoelde ik iets van Sarah Bolton of Robert Galbraith

Kortom: naar welk genre gaat mijn voorkeur uit?

Verwachtingen

Een genre is een groep van – in dit geval – dezelfde soort verhalen. Dat klinkt weinig onderscheidend en dus wordt er in de praktijk vaak nog een subcategorie aan een boek meegegeven. Op deze wijze onderscheid je je niet alleen als schrijver van al die andere thrillers of romans, maar wordt ook direct duidelijk wat voor stijl de lezer kan verwachten. Zo kenmerkt een Scandinavische thriller zich door een maatschappijkritische aspect aan de kaak te stellen (en laat mij persoonlijk altijd uitgeput achter), terwijl in een psychologische thriller psychologie belangrijker is dan geweld.

Blauwe kaft

Een genre zal je als schrijver wellicht worst wezen; jij schrijft gewoon je verhaal. En ook als lezer ben je waarschijnlijk simpelweg op zoek naar een spannend boek of een lekker verhaal. Of dat éne boek met die blauwe kaft. Voor uitgeverijen en boekhandels is het echter wel essentieel een genre aan je verhaal te kunnen toewijzen. Daarnaast leert de ervaring van deze debuterende schrijver dat het kiezen van een genre wel degelijk winst oplevert. Het is belangrijk om je daar als schrijver bewust van te zijn.

Voor wie zich afvraagt welke subgenres er bestaan of überhaupt door de bomen het bos niet meer ziet, hieronder een aantal handige (deels Engelstalige) overzichten die ik online tegenkwam:

Boeken en genres
Thriller subgenres
Science Fiction subgenres 
Fantasy subgenres


Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.