Minder gangbaar

‘Volgens mij zijn jullie wat minder gangbaar.’ Als iemand dat pakweg veertig jaar geleden tegen me zei, was dat een garantie voor tenminste drie in sneltreinvaart verorberde repen chocola. Hoogstwaarschijnlijk had de droppot daarna gediend als welverdiend toetje. Zou mijn moeder mij die avond voor het eten roepen, was ik ongetwijfeld stampvoetend naar beneden gekomen en had ik zonder enig aarzelen de stemming aan tafel vermoord.

Zwart humeur

Waarschijnlijk had mijn vader met zogenaamd begripvolle, maar vanuit puberoptiek volledig oerstomme vragen mijn humeur nog zwarter ingekleurd en zou mijn moeder om de sfeer nog een beetje te redden over totaal oninteressante onderwerpen zijn gaan ratelen.
Ondanks dat mijn puberteit inmiddels lichtjaren is geleden, zie ik deze situatie levendig voor me. Waarom? Omdat mijn eigen kroost nog maar net dit tijdperk is ontstegen en de geschiedenis zich heeft herhaald.

Gepest

Er zijn twee momenten in mijn leven geweest dat ik ben gepest. Op de lagere school was ik langer dan de rest van de meisjes, motorisch onhandig en mijn moeder knipte altijd mijn pony. Ik vond de jongens van mijn klas stoer en was graag bij hen in de buurt. Dat gevoel was niet wederzijds. Halverwege de tweede klas van de middelbare school verhuisden we van Zuid Holland naar de provincie Utrecht. Hier viel me de tweede pestronde ten deel. Ik kwam in een klas waar de dresscode anders was dan ik kende en ik sprak met een smeuïg Rotterdams accent. Dat viel niet in goede aarde bij de diverse clubjes in de klas en ik werd een eenling.

De geschiedenis herhaalt zich

Ik kwam erachter dat mijn dochter werd gepest toen ik merkte dat ze zich angstvallig hield aan de erecode van de groep. De dag dat het comme-il-faut werd dat wenkbrauwen groot en zo donker mogelijk moesten, ging mijn van origine blonde dochter met vette roetvegen boven haar ogen door het leven. De suggestie dat het misschien een tikkeltje minder kon, werd sjagrijnig neergesabeld. Ik suste op mijn beurt de dodelijke opmerkingen van haar vader die het geen gezicht vond. ‘Het is de mode, schat. Gaat wel weer over.’ Beiden hadden we gelijk. Het was niet mooi en het ging gelukkig over.

Eigen identiteit

Veel sneller dan haar moeder op die leeftijd trok mijn dochter zich weinig meer aan van haar omgeving en ontwikkelde een eigen identiteit. Als jong volwassene ontdekt ze inmiddels de wereld en waar ze ook komt, trekt ze mensen aan die haar leuk vinden. En omgekeerd. Ze haat onrecht, houdt van een feestje, is niet op haar mondje gevallen en bovenal geen dertien in een dozijn. Een echt mens met een eigen identiteit. Gangbaar? Mwah, die benaming past haar minder. Ze lijkt op haar moeder.

Signeren bij De Drvkkerij

Terug naar de eerste zin van deze blog. ‘Jullie zijn wat minder gangbaar.’ Dit schreef een vertegenwoordiger van de schitterende boekhandel de Drvkkerij waar de Schrijfjuffers op zaterdagmiddag 1 februari a.s. naast een signeersessie ook een moordspel presenteren. Ik had hem gemaild met enkele aanbevelingen voor de invulling van de bijeenkomst. En ik kreeg een aardige doch verwonderde mail terug. Ten eerste hadden ze nog nooit een signeersessie gehad met drie auteurs en het idee voor een moordspel en suggesties voor publiciteitsacties kregen ze meestal niet van schrijvers. Ik las de antwoordmail met een glimlach op mijn gezicht. Tja, wij zijn de Schrijfjuffers. Door een uitgever ook wel eens ‘een occult gezelschap’ genoemd. Een auteurscollectief met een eigen identiteit. Minder gangbaar wellicht. Ik ben er trots op.

Goodiebag met 22 Groene Kevers

P.S.  Schrijfjuffers Antoinette Kalkman, Barbara Sevenstern en Tamara Onos signeren respectievelijk Bonuszoon, Familiegeluk en Onder Invloed op zaterdag 1 februari vanaf 13.00 uur in De Drvkkerij te Middelburg. Om 13.30 en 14.30 uur presenteren zij een bloedstollend moordspel. Wie het mysterie ontrafelt, wint een leuke goodiebag met een gesigneerd exemplaar van de verhalenbundel 22 Groene Kevers, waar elk van de Schrijfjuffers een verhaal in schreef. Kom jij ook?

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.