Magisch leven

Gastblog

Af en toe geven we op Schrijfjuffers.nl het woord aan een gastblogger. Iemand die net als wij haar of zijn auteurservaring met andere schrijvers en lezers wil delen. Omdat we ervan overtuigd zijn dat als we van elkaar kunnen leren, het ons allemaal verder helpt.

Carla de Jong is schrijver en organisatieadviseur. Geheim leven is haar achtste roman.

Het magische leven van de schrijver

Het leven van een schrijver kent vele dieptepunten en een enkel hoogtepunt, om met de deur in huis te vallen. En toch ambiëren zo’n miljoen Nederlanders dit bestaan. Wat maakt schrijven zo magisch?

Glamour

Het idee ‘wie schrijft blijft’? Vergeet het maar: de kans dat jouw werk de tand des tijds doorstaat is nihil.
De cult van in de kroeg hangen tot de vroege ochtend met andere schrijvers? De meeste schrijvers die ik ken beperken dat soort uitspattingen tot een minimum, het komt je pen niet ten goede.
De glamour van het schrijversbestaan? Eens per jaar mogen we ons hol uit naar het boekenbal en als je geluk hebt mag je je boek presenteren in een leuke omgeving met champagne. Daar gaan duizenden uren van noeste arbeid en ontelbare momenten van vertwijfeling aan vooraf. Het beeld van de zwoegende schrijver op zijn zolderkamer benadert de werkelijkheid wat mij betreft het best. Maar … dat bestaan is alleen vol te houden dankzij de magie van het scheppen.

Gelukzalige momenten

De momenten dat je pen vanzelf lijkt te bewegen, of je vingers over het toetsenbord dansen. De verrassing van personages die de regie van het verhaal overnemen, tot jij ze als schrijver weer bij de les roept. Het gelukzalige moment waarop je voelt dat het je gaat lukken het verhaal tot een einde te brengen. Het zetten van de punt achter de laatste zin van de eerste versie van je verhaal. Het proces van herschrijven: het stofferen van het huis vraagt om andere vaardigheden dan het bouwen ervan, maar is net zo essentieel om erin te kunnen wonen. Het verfje aan de buitenkant – het omslag – maakt het huis aantrekkelijk voor potentiële kopers.

Verslavend mengsel

Het moment waarop je het gewicht van jouw creatie in je handen voelt en je naam en portret op het omslag ziet vormt niet meer dan het sluitstuk van een proces waarin diepe vreugde gedaanten aanneemt van angst, beklemming, vertwijfeling, hoop, opwinding en soms flow. Een verslavend mengsel dat ervoor zorgt dat ik nu, twee maanden na verschijnen van mijn roman Geheim leven als een junk rond mijn computer drentel met twee verhalen die me uit mijn slaap houden en vooralsnog weigeren zich te laten vangen in zinnen.
Magie dwing je nou eenmaal niet af.

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.