Leestip 42 | De krant

Eind oktober verleden jaar, maakte de appgroep van de Schrijfjuffers overuren. De golf van berichten werd gestart door een artikel in de krant. Waarom is de krant voor schrijvers een bron van inspiratie, research en oefenmateriaal?

De media schreven op dat moment massaal over de vondst van het lichaam van een vrouw in een woning in Den Haag. Het bijzondere daaraan was dat de politie het huis al eerder doorzocht had en ook bij de tweede doorzoeking pas na enkele uren het lichaam vond.

Daar zit geen luchtje aan

De vrouw was gewurgd en lag verstopt onder en stapel dekens. Hoe kan dit? Hoe kun je nu een lichaam missen? Een lichaam onder een stapel dekens op een bank, dat zou je toch moeten zien? En waarom rook men niets. Dat waren vragen die in de appgroep langskwamen. Als we zoiets zouden schrijven, dan zou een verhaal toch zeker als ongeloofwaardig afgedaan worden?

Lang leve de journalisten

Afgelopen week werden we verrast door een artikel in het AD. Journalist Jorina Haspels had kennelijk dezelfde vragen als de juffers en had het uitgezocht. Uitgebreid gaat ze in haar artikel in op temperatuur, luchtvochtigheid, vrijkomend vocht, vliegen, verschrompelende lichamen, vetcellen, lijkgeur en schimmels. Ranzig? Misschien. Maar ook goud. Researchmateriaal in hapklare brokken.

Schrijfoefening

Waarom de krant researchmateriaal is, is nu wel duidelijk. Inspiratie voor boeken, kun je ook nog wel bedenken, maar waarom ook oefenmateriaal? Neem nu de volgende zin: ‘Volgens het OM heeft hij [verdachte] haar gewurgd en zat hij nog weken naast haar lichaam op de bank.’
Hoe gaat zoiets? Neemt de verdachte een krant mee? Pakt hij een kopje koffie? Nestelt hij zich dan op de bank en begint hij een praatje? En wat zegt hij dan? Is het voor hem net of ze er nog is?
Een prachtige schrijfoefening: beschrijf deze scène in maximaal 300 woorden.

Photocredit: Roma Kaiuk on Unsplash

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.