Leestip 6 | Jan van Houten

‘Zo gezegd, zo gedaan’- het levensverhaal van een stratenmaker uit de Jordaan is opgetekend door Ilse Lindeijer. Deze schrijfvriendin van de schrijfjuffers heeft meegedaan aan een bijzonder project en daarmee een dijk van een boek geschreven.

Schrijven als vrijwilligerswerk

Herinneringen geven veel informatie over het verleden. Hoe leefden we, hoe zagen onze huizen eruit, hoe werkte het schoolsysteem. Ilse Lindeijer deed mee aan een project waarbij verhalen van markante personen worden vastgelegd door schrijvers. Een win-win situatie: het vluchtige geheugen wordt vastgelegd voor het nageslacht en de schrijver maakt (gepubliceerde) schrijfmeters. Eigenlijk een bijzondere uitwerking van schrijftip 7.

Een aap als huisdier

Ilse schetst een beeld van het leven in de Jordaan, van familiebanden, van een huwelijk en van de humor van Jan. Als Noord-Hollandse heb ik genoten van de uitdrukkingen en manier van praten die me terugbrengen naar mijn jeugd. En als arboprofessional vond ik het interessant om te lezen hoe Jan werkte als stratenmaker, hoe vrije stratenmakers essentieel anders waren dan gemeentestratenmakers, hoe men dacht over veiligheid en wat het resultaat is van een fysiek zwaar beroep. Prachtig.

Wat een portret

Na het lezen van dit levensverhaal kan ik maar één ding zeggen: wat een portret. Zowel de man als de manier waarop hij en zijn leven zijn beschreven door Ilse.

Wellicht vind je dit ook leuk?

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.