Kikkererwten

Af en toe geven we het woord aan een gastblogger. Iemand die net als wij, zijn of haar auteurservaring met andere schrijvers en lezers wil delen. Deze keer het schijversduo Lucrees van Groningen en Marietje Bosma. Schrijfjuffer Tamara is gek op kikkererwten en werd door een recensie in Trouw op hun pad gebracht. Hoe ontstond dit boek?

Lucrees van Groningen en Marietje Bosma, moeder en dochter, schreven samen een kookboek over kikkererwten. De domeinnaam kikkererwten.nl was al járen geleden geclaimd, maar een boek maken van hun kennis was uiteraard een heel ander verhaal. Veel ervaring in het schrijven, laat staan in het uitgeven, hadden zij niet. Uiteindelijk bleek er zoveel samen te komen dat het een wonderlijk vloeiend proces werd.  

Kikkererwten? Waarom Kikkererwten?

Dat was meestal de reactie wanneer we vertelden dat we een kookboek schreven over deze peulvrucht. We hadden het gevoel dat we ons al moesten verdedigen voordat er nog maar een letter op papier stond. Daarbij komt dat we beiden wel heel veel van koken houden, maar niet echt van nature begenadigd schrijvers zijn. Gelukkig hadden we al wat ervaring opgedaan met het schrijven van twee kookboekjes voor kleine kring. Dat was een uitstekende oefening; te snel naar de printer (lees: helemaal vol met schrijffouten en niet kloppende recepten), foto’s die niet altijd even gelukkig bij elkaar pasten. Gelukkig waren dit slechts zeer kleine oplages, maar voor ons een goede leerschool.

Het kikkererwtenkookboekproject stond al lang op de ‘to do’ list van Lucrees. De domeinnaam kikkererwten.nl was al 15 jaar geleden geclaimd, er waren reeds honderden recepten verzameld, en was al veel gekookt. Maar er waren ook nog heel veel andere zaken die gedaan moesten worden.

Op smaak brengen

Toen Marietje een aantal studiemaanden had met weinig invulling, opperde zij het plan om dan nu eindelijk maar eens door te pakken. Zo gezegd, zo gedaan. Dus begonnen we met het allerbelangrijkste: een ‘studiereis’ naar Israël. Dat was werkelijk in alle opzichten een uiterst geslaagd reisje, maar heel veel van kikkererwten hebben we er niet opgestoken. De dag na onze terugkomst ging de hele wereld op slot vanwege een rondwarend griepvirus. Alle tijd om te koken en te schrijven zou je denken. Toch heeft het nog ruim een jaar geduurd voordat het boek er uiteindelijk echt was.

Een ingewikkeld keuzeproces over wat er wel en wat er niet in moest komen, een fotoproces waarbij we op de dag dat het document naar de drukker ging nog een recept over hebben gemaakt, omdat we ongelukkig waren met de foto die erbij stond. En het enorm naïeve idee dat een gerecht ook echt helemaal op smaak moest zijn gebracht alvorens het op de foto mocht, alsof je dat kunt zien …

Hoe breng je eenheid in je recepten? Hoe leg je iets uit wat je zelf altijd automatisch doet? Hoe breng je een beetje samenhang in je foto’s? Meestal begon het met een ritje naar de kringloop, op zoek naar leuk aardewerk. Gelukkig zijn we beiden ruim behuisd zodat er inmiddels voldoende spullen staan voor nog twee kookboeken.

Alles past

Viavia kregen we contact met een uitgever. Het leek ons heerlijk om het boek te maken, maar alle rompslomp van het aan de man brengen en dergelijke was niet waarvoor we warm liepen. Op zich leek dat goed te gaan, maar helaas kwamen we niet uit de onderhandelingen en kwamen we weer bij onszelf uit.

Lucrees had goede ervaringen met een lokale drukker en een goede connectie met een goed grafisch vormgeefster. Daarnaast waren we weer in contact gekomen met een verwaterde kennis die het leuk vond om de PR voor haar rekening te nemen. Wonderlijk hoe opeens alles in elkaar viel. Een bevriende boekhandelaar raadde ons aan om het niet via een selfpublishing platform te doen, maar om wel een soort boekvertegenwoordiger in de arm te nemen, waarbij hij ons wel wilde aanbevelen.

We bevinden ons op dit blog tussen schrijvers … Die begrijpen wat een stress er op het laatste moment is! De laatste dagen voordat het naar de drukker gingen lagen we zo ongeveer in bed met ‘de opmaak’. Het arme mens heeft werkelijk een eindeloze hoeveelheid wijzigingen van ons doorgevoerd. Heb je bij lopende tekst al een probleem, daar komt bij een kookboek nog consequentheid in aanduiding van maten en ingrediënten bij. Wat waren wij gezegend met deze ongelooflijk meedenkende, superexact werkende grafisch vormgeefster!

Kikkererwten ‘on tour’

Inmiddels ligt het boek in bijna alle boekhandels en hebben we ook zelf heel goed verkocht. We hebben beiden een groot netwerk met niet heel erg veel overlap. De dag dat het boek uitkwam hebben we onze ‘kikkererwten on tour’ gestart; een hoogtepunt in allerlei opzichten. Enorm gezellig om met zijn tweeën reeds bestelde boeken rond te brengen. Maar het bracht ons ook bij veel vrienden die enorm hadden meegeleefd. Hoewel we veel boeken door de brievenbus hebben geduwd en onze bezoekjes kort hielden, werd het toch ieder avond weer een uur of één voordat we klaar waren. Dan nog een klein glaasje en de volgende dag weer vroeg op om te beginnen met signeren en daarna weer door te gaan met distribueren. Donderdag deden we Deventer en omstreken, woonplaats van Lucrees, de dag erna Delft en omstreken, de woonplaats van Marietje. Zaterdag Amsterdam en Haarlem om weer, doodop maar zéér voldaan, te eindigen in Delft.

De PR persoon heeft goed werk verricht; we hebben publiciteit in het AD en de Stentor gekregen, een stukje in Trouw, in Elzeviers Weekblad en de Margriet en op allerhande fora en blogs. De vertegenwoordigende mannen van Ef & Ef media misten hun boekenbeurs en hebben het boek direct bij de boekhandels geplugd. Dat heeft ook echt heel veel opgeleverd; vanuit het hele land sturen vrienden fotootjes op wanneer ze het in een boekhandel zien liggen.

De vraag “waarom kikkererwten?” krijgen we nog steeds regelmatig te horen. Kikkererwten zijn hip, lekker en enorm veelzijdig en verdienden een eigen kookboek!

Marietje Bosma & Lucrees van Groningen

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.