De zomer van 2020 was heet en bijzonder

Picture by Pexels

Dat is niet alleen waar, maar had zo maar de eerste zin kunnen zijn van een van de verhalen in de Zomerschrijfwedstrijd van Bibliotheek de Veluwezoom te Dieren.

Normaalgesproken liggen veel activiteiten stil in de zomermaanden – en dit jaar helemaal – en dat was precies de reden voor de bibliotheek om juist nu een schrijfwedstrijd te organiseren. Er is in deze periode meer vrije tijd om inspiratie op te doen en de gedachten te laten dwalen naar spannende locaties en verhalen.

Schrijftips en feedback

Wij, als Schrijfjuffers, werden gevraagd om de schrijfwedstrijd te begeleiden met schrijftips als start van de wedstrijd en concrete feedback bij lezing van alle inzendingen. Wat een eer en wat leuk om te doen. Al was dat vloggen voor ons soms best spannend. Altijd gek om jezelf terug te zien en dan die stem… Hebben jullie dat ook dat in je hoofd je eigen stem heel anders klinkt?

Wat in je hoofd zit, kan soms heel anders overkomen. Goed om je dat te realiseren in het schrijfproces! Juist daarom wilde de bibliotheek de Veluwezoom graag dat we bij elk verhaal duidelijke feedback gaven over het waarom het een goed verhaal was of waarom de aandacht in het verhaal verslapte. Hoe de personages op ons overkwamen en of de plotlijn interessant, spannend en/of ontroerend was en waardoor dan precies.

Een grondig jureringsproces

Ruim twintig inzendingen kregen we te verwerken die door de juffers Barbara, Tamara en Antoinette werden gelezen en door twee medewerkers van de bibliotheek. Een grondig jureringsproces dus. Alle inzenders kregen in ieder geval feedback op hun verhaal per mail en gisteravond was de grande finale. De bekendmaking van de top 3!

Met een live bijeenkomst in de bibliotheek en een livestream verbinding op groot scherm, zodat ook de inzenders van verder weg de bekendmaking konden meemaken, werden de nummers 1 en 2 bekendgemaakt. Een pianist fleurde de gezellige bijeenkomst extra op door het spelen van een aantal prachtige stukken. Pianist Frank had de stukken speciaal uitgekozen bij de winnende verhalen. Hoe leuk is dat!

Gedeelde 1ste prijs en een eervolle runner up

De jury stond in dubio over het winnende verhaal. Uiteindelijk werd besloten om twee eerste prijzen uit te reiken.

Hierdoor kreeg de wedstrijd ook een internationaal tintje want de Vlaming Luc Vos was een van de twee gelukkigen. Zijn krachtige en ook humoristische verhaal – Elk boek heeft zijn verhaal – laat zien dat een personage niet altijd een mens van vlees en bloed hoeft te zijn. In zijn verhaal komen de boeken tot leven. Goed gedaan.

Daarnaast ging de hulde naar Hanneke van den Berg met haar verhaal ‘Wat als’. Het is aan haar man te danken dat ze uiteindelijk heeft gewonnen, want tijdens het schrijfproces belandde dit verhaal in de prullenbak en viste hij het er gelukkig uit. Een prachtig geschreven verhaal dat smaakt naar meer!

Conny Hoogendoorn kreeg de eervolle runner up waardering met haar verhaal ‘Door het vuur’. Helaas kon zij niet aanwezig zijn omdat zij op terugreis was van haar vakantieadres in Frankrijk. Haar verhaal kon op lovende kritieken rekenen van de jury. Mooi geschreven. Met de feedback maakt Conny haar verhaal nog beter. Dat is ze vast van plan. 

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.