Wanneer komt boek 2?

Photo by MESSALA CIULLA from Pexels

Een schrijfvakantie, voor velen een luxe, maar wel degelijk een zinvolle manier om eindelijk in alle rust aan je boek te werken. En precies wat Schrijfjuffer Barbara nodig heeft om met een tweede verhaal te starten. ‘Je bent van harte welkom in mijn schrijfhuis’, appt Schrijfjuffer Antoinette.

Het schrijfhuis van Antoinette kijkt uit over de Utrechtse Heuvelrug. In de verte zie ik een groep herten, dichtbij voor het hek van de tuin rent een konijn. Het is alweer de vierde keer dat ik gebruik mag maken van deze fijne schrijfplek. De twee geitjes bij hun hok voor het huisje keuren me zoals gewoonlijk geen blik waardig.

Thuiskomen

Binnen is het behaaglijk warm. De tweepersoonsslaapbank staat al uitgeklapt, een fleurige sprei met fazanten verhult de dikke dons eronder. ‘Maak er een heerlijke week van,’ lees ik op het kaartje dat Antoinette heeft achtergelaten. Ook vind ik een versnapering en een fles wijn. Het voelt als thuiskomen.

Ambitie

Even niet de hectiek van gezin en werk, maar alleen ik en mijn ideeën voor boek twee. Een hele week om te ontdekken of alle aantekeningen die ik de afgelopen maanden gemaakt heb, nog houtsnijden als ik ze ga uitwerken tot een gestructureerd verhaal.

Mijn plan is heel concreet. De komende zes dagen ga ik:

  • plot uitschrijven
  • beschrijvingen van de hoofdpersonages maken
  • verhaallijnen benoemen
  • actiepunten inventariseren

Aan ambitie geen gebrek, zullen we maar zeggen.

Maandag

Zo, een heel nieuw project in Scrivener aangemaakt.
Waar begin ik…
Eerst maar even mijn mail afhandelen.
Misschien dat ik nu mijn blog voor de Schrijfjuffers moet schrijven, die kan maar alvast klaar zijn.
Bericht van het thuisfront. Wat doen we met de offerte voor de tuin?
Blog toch maar op mijn eigen website gepost. Hm, die lay-out verdient wel wat aandacht.
Onbekend nummer belt. Wat? Nee, ik ben niet op kantoor.
Verlate lunch.
Bericht van werk. We staan in de krant. Even delen op social media dan maar.
Een mindmap, dat werkt het best.
En nu alle personages benoemen.
Kill your first ideas
Eten.
Online research…
Wat? Is het al zo laat?

Dinsdag

Wat een onverwacht stralend weer. Zal ik? Nee, ik kruip braaf achter het scherm. Gisteravond zat ik er toch heel goed in.
Bericht van zus op Bonaire.
Bericht van thuisfront. Verbouwing wc loopt soepel. De kids zijn onnavolgbaar braaf.
Eerst maar eens verder met de personages.
Overzicht. Overzicht. Overzicht. Tijd voor Excel.
Tijdlijn. Stamboom. Personenoverzicht. Goed bezig!
Lunch
Foto’s van zus op Bonaire.
Misschien dat ik nu toch eerst die tip voor de Schrijfjuffers ga opstellen.
Online research…
Eten
Online research…

Woensdag

Door al die achtergrond video’s die ik gisteravond heb gekeken, heb ik heel gek gedroomd. Maar ik weet nu wel welk personage er zeker in boek 2 moet komen.

Zo, eerst de socials maar eens bijwerken.
Zal ik? Nee, ik zal niet.
Social media uit, uit, uit.

Donderdag

De uitzending met Özcan Akyol bij DWDW laat me niet los. Eerst maar weer een eigen blog.
O schuldgevoel!

Pfff, hoeveel personages zijn er nodig? En moet ik ze echt allemaal fileren?
Volgens Stephen King moet je je personages helemaal niet uitschrijven, maar vormen ze zich door het verhaal.
Stephen King heeft best een punt.

Vrijdag

Nog twee dagen exclusieve schrijftijd. Tijd om de balans op te maken. Ik loop verrassend goed op schema. Dat is het grote voordeel van een hele week schrijven in plaats van een (lang) weekend. De thuisblijvers raken gewend aan je afwezigheid en voor jezelf is er ruimte voor mijmering en afdwalen, een blog schrijven en online onderzoek doen.

Want schrijven doet schrijven en online onderzoek leidt tot inspiratie (mits je je niet laat afleiden door kattenfilmpjes en vakantiehuizen).

Het plot staat en de hoofdpersonages beginnen een gezicht te krijgen. De komende twee dagen staan in het teken van keuzes maken. In welk deel van de schimmige wereld waarin mijn verhaal zich afspeelt, laat ik mijn personages los? Hoeveel onderzoek betekent dit voor mij? En heb ik daar de tijd, energie en het netwerk voor? Welke opzet en welk perspectief pas het best bij het verhaal dat ik wil vertellen?

Maar nu eerst koffie.

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.