Van je Valentijn

Happy Valentine | Photo by alleksana from Pexels

Zondag is het 14 februari, de dag der geliefden. Maar waar komt dit idee vandaan? En wat doen we ermee?

Wikipedia geeft wat suggesties, want echt weten doen we het blijkbaar niet. Valentijn is de naam van drie of vier martelaren en heiligen uit de derde of vierde eeuw. De feestdag Valentijnsdag is de dag waarop deze heilige (of tenminste één er van, naar ik aanneem) stierf.

Legende

De legende gaat dat een jong paar bij bisschop Valentijn kwam, met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer en huwde het stel. Al gauw kwamen meer koppels met hetzelfde verzoek. We kunnen allemaal wel raden hoe dat afliep.

Maar er is meer. Volgens een ander verhaal was Valentijn gevraagd de blinde dochter van een cipier te genezen, iets wat hem niet was gelukt. Na Valentijns terechtstelling (hij werd gemarteld en onthoofd), ontving het meisje een briefje, waaruit een gele bloem viel. Op het briefje stond ‘Van Valentinus’ en – lo and behold! – ze kon weer zien.

Prachtige thema’s voor een verhaal

Liefde, onrechtvaardigheid, opstand, moord, wonderen. Allemaal prachtige thema’s voor een verhaal. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat Valentijnsdag oorspronkelijk bedoeld is om je geheime vlam de liefde te verklaren.

Hoe dan ook, veel mensen zullen ook dit jaar een Valentijnskaart sturen, Valentijns take-away eten, Valentijns chocolade weggeven of een Valentijns cadeau ontvangen. Er zullen (onderhuidse) spanningen of openlijke ruzies zijn tussen teleurgestelde lovers en eenzijdige liefdes. En voor de meeste mensen zal a.s. zondag gewoon de tweede zondag van de maand zijn. Alleen of met een partner. Maar wellicht wel op het ijs dit jaar. En dat voelt dan toch wel weer romantisch.

Wellicht vind je dit ook leuk?

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.