Het oog wil ook wat

Ik was deze week bij de schoonheidsspecialiste. Linda frist als een duizenddingendoekje tijdens een voorjaarsschoonmaak bij tijd en wijle mijn gezicht op. Ik koester haar, want de jaren tikken steeds harder tegen mijn huid. ‘Het gaat niet om de vorm, maar om de inhoud,’ zeggen ze wel eens en toch wil iedereen er, op zijn manier, een beetje leuk uitzien. Ik ook, dus was ik, ook deze keer, geheel vrijwillig voor een uurtje haar lijdend voorwerp. 

Bonuszoon

Linda en ik hadden het tussen het smeren en knijpen door over de wetenswaardigheden van de week. Eerder die dag ontving ik per whatsapp, van mijn uitgever, het concept van de boekcover voor Bonuszoon en de telefoon brandde in mijn zak. Ik was zo enthousiast over het ontwerp dat ik het niet kon laten om het haar te laten zien. Ze vond het prachtig en mijn hart maakte een vreugdesprongetje. Ik had er weer een fan erbij.

Vak apart

Ze vroeg me ook hoe het proces bij een uitgever verloopt. Hoe je in the picture komt bij een uitgever en wie de boekcover maakt. Het maken van een boekomslag is een vak apart en het resultaat is voor een groot deel bepalend voor de verkoop. Ik vertelde haar dat ik het profiel voor de kaft had geschreven. Als auteur weet je tenslotte precies wat er in het manuscript staat en wat je ermee bedoelt. Ik ben geen vormgever, dus het is belangrijk om het profiel zo te schrijven dat de ander jouw woorden kan vertalen in een pakkend beeld. Het is een proces waar je niet lichtzinnig over moet denken. Je kunt tenslotte maar een keer een eerste indruk maken en het oog wil ook wat. Als een omslag niet aanspreekt, lopen lezers het in de boekhandel voorbij. Ook online.

Occult gezelschap

Ik heb het profiel voor de boekcover daarom eerst laten lezen aan de Schrijfjuffers. Zij waren ook de proeflezers van Bonuszoon en weten waar het verhaal over gaat. Vervolgens heb ik er nog een paar nachtjes over geslapen, geschaafd en gevijld aan het profiel en toen naar de uitgever gestuurd. Hetzelfde verging het de boekomslag van Onder Invloed van Schrijfjuffer Tamara Onos. We hebben er achter de schermen veel over gediscussieerd, tot wanhoop aan toe van haar uitgever, die ons tijdens de boekpresentatie zelfs een occult gezelschap noemde vanwege onze niet aflatende feedback op de omslag.

Spannend

Het is best spannend om een match te maken tussen wat de auteur in zijn hoofd heeft en hoe het beeld uiteindelijk wordt vormgegeven op de cover. Soms is het een match made in heaven. Althans, dat vind ik als het gaat om de cover van Bonuszoon. De vormgever heeft de sfeer gepakt die ik het wilde meegeven en past precies bij de achterflaptekst. Of de lezers straks ook enthousiast zijn, is nog even afwachten. Smaken verschillen tenslotte. Ik kan niet wachten op de eerste reacties. Is het al 11 mei?

Wellicht vind je dit ook leuk?

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.