Leestip 5: Het meisje uit het verscholen dorp

Het eerste boek dat ik las van Irma Joubert is Het meisje uit de trein en ik was meteen verkocht. Joubert schrijft historische romans, mijn favoriete genre, en de meesten spelen zich af in Zuid-Afrika, waar ze woont. Het verscholen dorp echter vindt plaats in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij mij blijft een boek hangen als ik tijdens het lezen iets nieuws te weten kom. Zo ook bij dit boek. Ik wist helemaal niet dat er een verborgen dorp in de bossen was waar tientallen mensen woonden, kinderen naar school gingen, verjaardagen werden gevierd. Het heeft me wekenlang bezig gehouden.

Nunspeet, 1943. Mentje is niet blij met de vreemde mensen die haar vader in het geheim op de stalzolder van hun boerderij laat wonen. Op een dag gaat het helemaal mis. De soldaten halen iedereen weg – behalve Mentje.
Na een angstige vlucht komt ze midden in de nacht in een geheim dorp in de bossen, waar tientallen joodse mensen verborgen zitten. Maandenlang blijft ze daar wonen, tot het te gevaarlijk voor haar wordt en Mentje naar Arnhem moet. Maar hoe lang zal het daar veilig zijn? En hoe moet vader haar nu vinden als hij vrij komt?

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.