De kracht zit ‘m in het verschil

‘Die Schrijfjuffers van jullie, dat begint al echt een merk te worden, hè. Jullie zijn vast al jaren bezig.’

Korter dan jaren

Deze opmerking kreeg ik kortgeleden. Ik moest grinniken om de constatering dat we al jaren bezig zijn. Dat zijn we zeker. Alle Schrijfjuffers schrijven al jaren, maar de periode waarin we mogen spreken over onze publicaties en ‘men ons daarvan kent’, is veel korter dan ‘Al jaren’.

Innige band

Ook kennen we elkaar nog niet zo lang. We ontmoetten elkaar voor het eerst op een Portugese berg in 2017. Wij deden mee aan een masterclass tijdens een schrijfvakantie van Marelle Boersma. In die week werd de basis gelegd voor een innige band. Destijds constateerden we trouwens dat we elkaar ‘in het dagelijkse leven’ vermoedelijk voorbij waren gelopen omdat we zo van elkaar verschillen.

Groen, blauw of rood?

Achter de schermen ginnegappen Barbara, Tamara en ik (Antoinette) wel eens over onze karaktereigenschappen. Als je het persoonlijkheidsmodel van Jung erbij pakt, besef je al snel dat er beslist een rode, groene en blauwe persoonlijkheid in ons verbond zit. Jullie mogen zelf kiezen wie welk gekleurd stempel krijgt (wedje maken?). We houden niet zo van hokjes, maar grappig is dat we elke keer weer bevestigd worden in de kleur van ons karakter.

Sterk als staal

En dat is ook niet erg, want de verschillen in onze karakters maakt ons verbond sterk als staal. Het levert inventieve ideeën op en we maken gebruik van elkaars sterke punten en houden rekening met ieders zwakkere punten. We weten wat de een beter kan dan de ander en gebruiken dat aldus. Onze kracht zit in het verschil.

Fotoboek

Zo zijn we op dit moment bezig met een gezamenlijk project. Het schrijven van een fotoboek. Klinkt als een contradictio in terminis, nietwaar? Niets is minder waar. Eind november ligt het boek in de winkel en het wordt prachtig. Dat beloof ik jullie.

Structuur is niet mijn ding

Omdat we met velen aan dit boek werken (fotograaf, uitgever, de gezinnen die geportretteerd zijn, de schrijvers) is de organisatie hiervan gebaat bij een ijzersterke discipline en structuur. Dat laatste is beslist niet mijn ding. Dus ben ik duivels blij dat mijn collega juffers dropbox en excel-specialisten zijn. En af en toe krijg ik een subtiele hint dat ik ondanks de instructie toch weer een tekst in het verkeerde mapje heb gezet. Vaak hebben ze het dan al  rechtgezet. Ik ben weer beter in andere dingen zullen we maar zeggen. Ofwel de kracht zit ‘m in het verschil.

De kracht zit ‘m in het verschil

Zo is het ook met personages in een boek. Een van de succesfactoren in een boek is de ontwikkeling van personages en de tegenstelling in karakters. Als een boek personages bevat die allemaal zo ongeveer hetzelfde doen en denken, dan is er weinig spanning en wordt het saai. Tegenstelling schuurt en zonder wrijving geen glans. Misschien is dat gezegde wel de verklaring voor het citaat waarmee deze blog begint. De kracht zit ‘m in het verschil.

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.