Does it spark joy?

De gouden vraag die opruimgoeroe Marie Kondo hanteert is: ‘Does it spark joy?’ Stel die vraag bij elk voorwerp in je huis. Is het antwoord ja, dan mag het blijven. Anders gaat het naar de kringloop.
Dat is allemaal reuze interessant en jongens wat kan die Marie mooi vouwen, maar wat kan een schrijver met die vraag?

Net als de andere Schrijfjuffers ben ik ondernemer. Al twintig jaar en met hart en ziel. Ik hou ervan. Als eigen baas heb ik alleen te maken met de wensen van mijn opdrachtgever en van mijzelf. Ik heb geen leidinggevende, directie of raad van bestuur die meebepaalt wat ik wel of niet mag doen. Ik kies zelf welke opleidingen of coaches ik nodig heb, hoeveel vrije dagen ik opneem en wanneer ik dat doe, hoe ik mijn werkdag indeel en welke projecten ik wel of niet aanneem.

Optimale vrijheid

Optimale vrijheid. Daar word ik blij van, maar zoals zo vaak is dit grote voordeel voor mij ook meteen een groot nadeel, of meer een valkuil.
Er zijn namelijk zoveel dingen die ik kan doen. En ook doe. Werk dat ik leuk vind, projecten die geld opbrengen, activiteiten die ik belangrijk vind, klussen waarmee ik anderen help, tijd met de kinderen, sporten, vrijwilligerswerk, mijn familie, vrienden en aaahhh het huishouden en die waslijst aan achterstallige klusjes.

2020 vloog voorbij

En zo vloog 2020 voorbij met een volle agenda. Overvol. Ik publiceerde weliswaar een non-fictieboek en samen met Ton Bennemeer en de Schrijfjuffers het fotoboek met verhalen, maar die thriller, het vervolg op mijn debuut in 2019, dat waar mijn hele lijf van opbeurt als ik erover denk, bleef liggen.

En dat kan dus niet. Omdat de hoofdpersoon roept en schreeuwt in mijn hoofd, ik duizelig word van rondspinnende plotlijnen en omdat ik oneindig spijt krijg als dit een ongeschreven verhaal blijft.

Focus en kies

Daarom is mijn motto voor 2021: Focus en kies. En daar komt ons Marie om de hoek kijken. Ik moet opruimen. Niet in mijn huis, maar in mijn activiteiten en projecten. In 2021 doe ik alleen nog dingen die joy sparken. Dingen waarvan ik ontzettend blij word, zoals het schrijven van mijn boek. Echt waar, deel twee van mijn thriller komt eraan. Dit jaar.

Nu maar hopen dat mijn uitgever volmondig positief zal antwoorden op de vraag: ‘Does it spark joy?’

Photocredit: Kristopher Roller on Unsplash

Wellicht vind je dit ook leuk?

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.