Vlogt u al?

Vlot u al?

We hebben er al vaker over geschreven: onze eerste stappen op het vloggers pad. Na de fotoshoot, die al heel wat stress met zich had meegebracht, gingen we voor de zomerschrijfwedstrijd met de bibliotheek over op bewegend beeld.

Papier is out, video is in

Was je een paar jaar geleden enorm hip wanneer je een filmpje op je website plaatste, tegenwoordig is het de standaard. De jeugd leest amper meer, maar kijkt des te meer clips van bekende en minder bekende vloggers. En van elkaar, want een filmpje is tegenwoordig in een handomdraai gemaakt en online gezet. Als je kind bent, hè.

Hoe dan?

Voor ons als veertig plussers, is het maken van een vlog best wel een dingetje. Schrijf ik mijn tekst uit of juist niet? Hoe houd ik mijn camera? Gebruik ik überhaupt een camera of mijn telefoon of laptop? Hoe lang mag zo’n verhaal duren? Allemaal vraagstukken waar we tegenaan liepen.

En dan heb ik het nog niet eens over dat hoofd en die stem! Wilden we dit echt?

Ja, we wilden het echt. We wilden de deelnemers van de zomerschrijfwedstrijd direct in de ogen kijken bij het delen van onze schrijftips, en dat lukt simpelweg beter met video dan met een foto en tekst.

YouTube

Wie ons al langer volgt, heeft het resultaat gedurende de zomermaanden al voorbij zien komen bij de Bibliotheek Veluwezoom. Maar omdat we onze auteurservaringen graag met heel (aspirant) schrijvend Nederland delen, willen we de video’s ook graag na de zomerschrijfwedstrijd op een vaste plek, overzichtelijk bij elkaar, blijven aanbieden.

Het meest logisch daarvoor leek onze website. Maar wat bleek? Barbara’s filmpjes zijn veel te zwaar (ik zei het al, we zijn beginners). En ons Facebook of Instagram kanaal is zeker niet de geschikte plek voor een toegankelijke verzameling schrijftips in videovorm.

En zo kan het gebeuren dat we “ineens” een YouTube kanaal hebben. De plek waar iedereen onze schrijftips netjes op een rijtje terugvindt in de Playlist Schrijftips.

Toekomst

Is dit nu het begin van een hele serie aan vlogs? Ik durf het niet te zeggen. Wekelijks roepen we naar elkaar dat we nu “toch echt even geen nieuwe schrijfprojecten opzetten”. Tenslotte is ook onze schrijftijd beperkt en de ambitie voor een nieuw eigen boek groot. Tegelijkertijd borrelen er direct nieuwe ideeën op.

Zo moet dat leuke promofilmpje voor ons nieuwe fotoboek ‘THUIS. Nederland in coronatijd’ natuurlijk ook op ons kanaal. En hoe leuk is het om te filmen als ik in oktober op schrijfretraite ga in KortVertoef bij Utrecht en later dit jaar bij de Schrijfschuur in Friesland? Antoinette biecht onmiddellijk op dat ze al een tijdje met een video-idee rondloopt wat ze nog niet durfde te zeggen in het kader van allemaal druk-druk-druk.

Iets in mij zegt dat het niet gaat blijven bij deze serie schrijftips. Al was het maar om aan die meer dan 100 volgers te komen, zodat we onze gepersonaliseerde ULR* krijgen. Want om die persoonlijke benadering, daar gaat het ons tenslotte om.

*youtube.nl/channel/schrijfjuffers in plaats van youtube.com/channel/UCTXnxJX5Yq6UCvkW4cZ6cog

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.