Schrijftip 21 | Genieten

Foto door Nina Uhlíková via Pexels

Genieten. De een vindt het een vreselijk woord, de ander omarmt het. Wie de moeite neemt het op te zoeken, leest dat genieten staat voor ‘vreugde beleven of omarmen.’ En ik roep iedereen op dat meer te doen.

Iedereen is aanwezig

Ik moest er aan denken tijdens de boekpresentatie van mijn debuutthriller Familiegeluk, vorige week dinsdag bij boekhandel Paagman. Mijn hele leven was daar aanwezig.

Familie, vrienden, (oud) collega’s en schrijfmaatjes, allemaal waren ze voor mij en mijn boek naar Den Haag gekomen. Dan ben zelfs ik stil.

Een boekpresentatie is hard werken

Ondertussen was het ook hard werken. Er moest gesproken worden, vele boeken gesigneerd en ook wilde men met de auteur op de foto. Voordat je het weet is zo’n avond voorbij zonder dat je er erg in hebt.

Terwijl ik toch zes jaar aan Familiegeluk heb gewerkt. Zes jaar waarin ik weliswaar niet full-time schreef, maar wel elke keer weer bij het verhaal terugkwam. Zes jaar waarin ik strijd voerde met Frustratie, Schuldgevoel en Wilskracht. En waarbij Wilskracht tenslotte als grote overwinnaar uit de bus kwam.

Vooral druk met anderen

Als er een moment is om bewust te genieten van het feit dat ik mijn doel heb bereikt, dan is het wel het moment van de boekpresentatie. Maar ik zeg je, dat is best lastig als je iedereen aandacht wilt geven. Dan ben je vooral druk met anderen.

Bewust waarnemen

En toch heb ik af en toe even om me heen gekeken, naar al die bekende, blije gezichten. Al die mensen, van wie er een aantal nog trotser was dan ik. Trots dat ik daar stond en het toch maar mooi had geflikt. En dan dwong ik mezelf heel bewust het moment waar te nemen, omdat ik wist dat het uniek was.

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.