Over trots en nieuwsgierigheid

Nederlanders houden niet van opscheppers. Een pronkende man heeft een te groot ego en een vrouw bestempelen we als bitch als ze trots laat zien wat er bereikt is.

Met je kop in beeld

In de groepsapp van Boek 10 schrijvers hadden we recent een kleine discussie. Wel of geen foto op de achterflap van je boek? Nou had ik net mijn foto’s van Ton Bennemeer in mijn mail ontvangen en was blij met het resultaat. Zo fotogeniek ben ik niet en deze waren best aardig gelukt (spannend om van jezelf te zeggen). Gaaf voor op de achterflap. Vanuit de groepsapp begreep ik dat bij een fantasy-boek of kinderverhaal een auteursfoto op de omslag niet gangbaar is. Op een roman of thriller is het gebruikelijker. Grappig om te merken welke onzichtbare gedragsregels er kennelijk ook in de boekenwereld bestaan.

Bekend maakt bemind

De discussie zette me aan het denken. Voegt een foto van de auteur iets toe? Als ondernemer in de financiële branche vertel ik de collega’s dat het belangrijk is je in te leven in de mens achter het dossier. Een klant is geen bundel papier met cijfertjes. Er zit een mens van vlees en bloed achter, met een gezin, een verhaal. En als je dat verhaal kent, zegt dat vaak meer dan koude getallen. Daarnaast geloof ik dat je de klant beter helpt als je naar hem luistert en hem dus leert kennen.

Backstage

Sommige lezers checken hoe de auteur eruit ziet. Zij zijn geïnteresseerd in de drijfveer van de schrijver en zoeken naar achtergrondinformatie. Natuurlijk zijn er ook lezers die simpelweg het verhaal lezen en daarmee basta. Helemaal goed. Maar voor diegenen die meer willen weten is het leuk om via social media diverse wetenswaardigheden over het boek én de auteur te lezen. En laat ik nou een schrijver zijn die dat graag vertelt! Daarom til ik de komende maanden elke week een tip van de sluier op over het plaats delict en mijn schrijversreis op weg van idee naar plot. Die reis heeft maar liefst vijf jaar geduurd. Soms zag ik het niet meer zitten en legde het verhaal weg, maar nu het eindelijk af is en op de drukpers ligt, ben ik trots dat ik heb doorgezet. Zo trots dat mijn auteursfoto op de achterflap staat. Met enige schroom, dat dan weer wel.

Wat voor lezer ben jij? Ben jij benieuwd wie de mens achter de auteur is en wat zou je dan willen weten?

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.