Luistertip 4 | Podcast research

Ik schreef het al in de blog over de Deventer Mediazaak: ik luister graag podcasts. Voor een schrijver is dit een efficiƫnte manier om research te combineren met huishoudelijke taken, wandelen of auto rijden. In deze tip een aantal podcastseries.

SSR Meestervertellers

In SSR Meestervertellers vertellen allerlei mensen uit de rechterlijke organisatie in een klein half uur over uiteenlopende onderwerpen. Wat de gedachte achter een taakstraf is, hoe het onderzoek rondom de webcamhacker is uitgevoerd, waar digitaal bewijs aan moet voldoen, hoe cybercrime werkt, wat we weten over liegende verdachten en ga zo maar verder. Het bedrijf achter de podcast verzorgt opleidingen, dus als je echt de diepte in wil …

Mathilde’s mysterie

Mathilde’s mysterie is een zesdelige true crime podcastserie van NPO1. Mathilde Willink is in 1977 dood aangetroffen en er zijn veel vragen rondom haar dood. Was het inderdaad zelfmoord? Of is zij vermoord? Twee journalisten spreken met vrienden, getuigen en deskundigen. Wat ik erg leuk vond aan deze serie is dat er veel radio- en televisiemateriaal is van Mathilde Willink. Je krijgt dus een heel mooi beeld van haar als persoon, ook al was ik in 1977 te jong om te weten wie zij was. Ook de verschillen tussen onderzoeksaanpakken en recherchemogelijkheden toen en nu komen aan bod. Boeiend en bizar.

De moord op de indiaan

Ook dit is een zesdelige cold case serie. De moord op de indiaan draait om de dood van berucht Leidenaar Hans Schonewille, bijgenaamd de indiaan. Het unieke van deze cold case serie is dat er een combinatie is gemaakt met opsporing verzocht en de politie. De podcast genereert nieuwe tips waarmee de politie direct aan de slag gaat. De politie en opsporing verzocht hebben tegelijkertijd diverse campagnes om nieuwe informatie boven tafel te halen. In de podcast horen we niet alleen van de familie, vrienden en getuigen van toen, maar ook over de nieuwe informatie die boven tafel komt. Deel zes is uitgesteld, zodat de politie alle nieuwe tips kan uitwerken en nalopen. Wat een gave samenwerking tussen journalisten, politie, podcastmakers, televisiemakers en Leidenaren.

De stille getuige

Een laatste tip voor deze week is de serie De stille getuige, gemaakt door het Nederlands Forensisch Insituut. Deze serie staat nog op mijn lijstje, maar gezien de interessante berichten die het NFI doorgaans deelt, zal ook deze serie een mooie bron van informatie zijn voor thrillerschrijvers. De titels beloven veel goeds (bloedspoorpatroonanalyse, stemherkenning en samen-reizende telefoons, drugsafval).

Laat ons weten welke podcasts jij onmisbaar vindt voor schrijvers!

Photocredit: Juja Han op unsplash.com

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.