Ik schrijf een boek

Een miljoen Nederlanders schrijft een boek. Althans, dat getal zingt al een tijdje rond. Het lukt lang niet iedereen om dat boek ook echt af te ronden. We willen natuurlijk allemaal weten, hoe we de kans op afronden zo groot mogelijk maken.

Ik wil afvallen

De wens om een boek te schrijven, is in principe niets anders dan de wens om af te vallen, een filmster te worden of een diploma te halen. Het zijn allemaal doelen die we willen behalen.
Als ik de honderden YouTube-filmpjes over dit onderwerp mag geloven, kun je de kans op het halen van je doel zelf vergroten. Maak het SMART of SMARTER, neem kleine stapjes, just do it, beloon het behalen van milestones. Mooie en vooral Engelse termen genoeg.

Goalsetting

Toevalligerwijs heb ik een nichtje dat zich wetenschappelijk bezig houdt met het behalen van doelen. Ze, Michaéla Schippers, is hoogleraar Behaviour and performance management aan de Erasmus University. Ook hier een overvloed aan Engelse termen. Michaéla heeft met collega’s een grootschalig goalsettingsonderzoek opgezet. Het bleek namelijk dat de helft van alle nieuwkomers bij haar faculteit het eerste jaar niet haalt. Dat is vrij fors. Zeker omdat je in dat geval verplicht de universiteit moet verlaten.

Olio conlusio

Voor het gemak ga ik direct naar de conclusie. Of zoals mijn vader zou zeggen: olio conclusio. Uit de studie blijkt dat jouw kans op slagen groter is als je doelen opschrijft, de voorzienbare obstakels én mogelijk oplossingen op papier zet en als je je doelen ook openbaar maakt. Dit regelde het Erasmus met mooie foto’s van de eerstejaars op posters met daarop hun I will-statement. Knappe vent/vrouw die met zo’n poster nog een goed voornemen durft te laten vallen.

Wat betekent dit voor schrijvers?

Kijk, dat is nou mazzel. Opschrijven is een essentieel onderdeel en dat is nu net wat wij schrijvers leuk vinden. Ook los gaan op what if-situaties is voor ons fantasten een eitje en bovendien een heel fijn tijdverdrijf. Maar die oplossingen hè. En dat openbaar maken. In de schaduw is het best fijn. Lastig, lastig.

Portugese berg

Dat openbaar maken is overigens precies wat we als schrijfjuffers bij de masterclass van Marelle Boersma leerden. Haar dringende advies was: ‘Blog! Vertel de wereld dat jij aan een boek bezig bent.’ Persoonlijk heb ik dat gedaan. Doodeng. Maar het heeft wel effect gehad. Iedereen binnen mijn sociale en werknetwerk wist dat mijn boek kwam. Veel van hen hebben dat inmiddels ook gelezen. Die blogs gaven ook onverwachte en mooie bij-effecten, maar daarover later meer.

Just do it

Ik ga het proberen. Dat opschrijven van doelen en what ifs. Gezien het aantal gevallen ballen in de laatste maanden, vermoed ik dat na zo’n goalsettingexercitie de conclusie weleens zou kunnen zijn dat ik doelen moet schrappen. Niet alles kan.

Als het wat stil wordt op social media de komende maanden, dan weet je wat één van mijn oplossingen geworden is. Maar dat is tijdelijk. Jullie horen zeker weer van me, want: Ik schrijf een boek!

Photo by Peter Lewicki on Unsplash

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.