Luistertip 2 | Catwalks & Cowboys

Het luisteren van boeken is pure ontspanning. Het moet natuurlijk wel een goed boek zijn en, essentieel, de stem en de manier waarop het is ingesproken moeten fijn zijn om naar te luisteren. Dit boek, Catwalks & Cowboys, geschreven en ingesproken door Machteld van der Gaag, voldoet ruimschoots aan de eisen.

Arbeiderspers

Machteld van der Gaag publiceerde in 2000 het boek Overstekende margarita’s bij de Arbeiderspers. Het boek verkocht goed en werd zelfs in het Duits vertaald. Inmiddels is Machteld overgestapt van schrijver naar voice-over artist. Ze besloot, ruim 15 jaar na de publicatie, het boek opnieuw uit te brengen als ebook en ook zelf in te spreken. De heruitgave kreeg de titel Catwalks & Cowboys.

Hazel Bernard, een copywriter uit Londen, wordt op bizarre wijze gedumpt door haar vriend. Ze vlucht weg voor een weekend Parijs waar ze de excentrieke modeontwerper Ali ontmoet …

Dumpscène

Ik heb het boek geluisterd en genoten. Pure ontspanning. Geloofwaardige dialogen. De dumpscène die op de cover al aangekondigd wordt, gaf me werkelijk pijn in mijn buik. Echt knap hoe de snel wisselende gemoedstoestand van Hazel beschreven wordt.

Londen, baby

Het boek speelt zich af op vier zeer unieke plekken; de wereldsteden Londen, Parijs en New York schuren mooi met het kleine plaatsje Goliad in Texas. Alle locaties worden even herkenbaar omschreven. Niet zozeer door alom bekende gebouwen, maar meer door het tonen van specifieke gewoontes van de bewoners. Het is duidelijk dat Machteld tijdens het schrijven regelmatig in al deze plaatsen kwam. En het inkijkje in de Haute Couture is zo overtuigend, ik vermoed dat ze daar ook banden mee had.

Alwetend

Het perspectief wisselt tussen verschillende personages en springt soms even naar de alwetende verteller die de lezer direct aanspreekt. Dat heeft een humoristisch effect en het trekt je als lezer nog een beetje extra in het verhaal.

Moderne tijden

Het boek is opnieuw uitgegeven en speelde oorspronkelijk 15 jaar geleden. Ook al was de wereld toen in digitaal opzicht erg anders, toch voelt het helemaal niet verouderd. Dit verhaal had prima in het heden af kunnen spelen.

Licht lallend

Machteld heeft het verhaal heel prettig ingesproken. En met name bij de scènes met aangeschoten mensen snap je waarom het voice-over artist heet: haar licht lallende personages zijn zeer geloofwaardig.

Wat voor boek is het ongeveer?

Het is altijd prettig om te weten wat voor boek het ongeveer is. Ik vind dat je dit boek nog het meest kunt vergelijken met Bridget Jones’s diary. Wil je lekker ontspannen luisteren naar een goed ingesproken boek, dan kan ik Cowboy’s en Margarita’s aanbevelen.

De linken naar het ebook, het luisterboek en de onlinebibliotheek (Nederlands en Engels).

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.