Abacus

In Kyoto vindt deze maand het Japans kampioenschap Abacus plaats. Met behulp van een ouderwets telraam lossen deelnemers in milliseconden de meest ingewikkelde sommen op.

Technologie bepaalt wereldbeeld

Deze manier van rekenen werd in een Radio 1 interview besproken met Peter Paul Verbeek, hoogleraar Techniek Filosofie. Hij vertelde dat het gebruik van de abacus iets doet met de manier waarop je hersenen rekenen. De technologie die we gebruiken, bepaalt de manier waarop we naar de wereld kijken.

Als extra toelichting gaf hij het voorbeeld van schrijven. Hier wordt het voor ons interessant. Met de pen schrijf je anders dan met de computer: bedachtzamer, rustiger, waardoor er meer denktijd is tijdens het schrijven.

Notitieschrift

Nu vind ik het zelf heerlijk om met een Stabilo in een van mijn vele notitieschriften te schrijven. Tachtig procent van de eerste versies van blogs, boeken en verhalen schrijf ik met de hand.

Het grootste voordeel vind ik dat je kunt schrijven waar je wilt. Ook als de zon hinderlijk schittert in een scherm of als laptop en/of stroom buiten bereik zijn. Maar kennelijk wijzigt dit mijn schrijfproces ook.

Embodied Cognition

Even terug naar Professor Peter Paul; de technologie bepaalt de manier van denken. Ik gok dat dit afkomt van de Embodied Cognition, een theorie uit de psychologie. Dat wat we denken heeft invloed op ons lichaam en andersom heeft wat ons lichaam doet invloed op hoe we denken.

Marteling

Ik ben erg benieuwd of ik andere verhalen zou schrijven als ik een vulpen zou gebruiken in plaats van mijn vertrouwde fijnschrijver. Met een vulpen krijg ik amper wat op papier, omdat ik mijn pen fout vasthoud. Niet goed aangeleerd en nooit meer goed gekomen. Misschien worden mijn thrillers extra gruwelijk door de marteling die het vulpen-schrijven voor mij is.

En nu ik erover nadenk. Die verkeerde schrijfhouding geeft mij vrij snel kramp in de handen. Misschien is dit de reden dat mijn zinnen en hoofdstukken kort zijn. Ik heb nooit woorden te veel, eerder te weinig.

Schatting

Intrigerend allemaal, maar ik ben bijna op mijn eindbestemming. Tijd om mijn schrift aan de kant te leggen. Een mooi moment om het aantal woorden van mijn blog te schatten. Gewoon uit mijn hoofd. Zonder abacus of ander Japans hulpmiddel.

N.B. Schatting: 360. Woordenteller tekstverwerker: 375. Misschien toch dat telraam eens pakken.

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.