Schrijftip 17 | Schrijf het landschap

Thuiskomen begint voor mij op het moment dat ik vanaf het Velperbroekcircuit de A348 op rij. Direct na het industriegebied kijk ik altijd naar rechts. Negen van de tien keer staan daar op het weiland, in de schaduw van de bomen twee of meer reetjes. En elke keer word ik daar blij van.

Dansen

Een klein stukje verder tikt de rivier bijna de weg aan om vervolgens al dansend afstand te nemen. Afhankelijk van de waterstand, staan de bomen met hun tenen of tot aan hun nek in het water en is er wel of geen ruimte voor de samenklittende koeien in het weiland.

Het uitzicht aan de linkerkant van de snelweg is minstens zo mooi. Die omhoog golvende zee van vijftig tinten groen blijft voor een kind uit de polder een indrukwekkend schouwspel.

Landschapsdag Rheden

Rheden is een bijzondere gemeente. De bebouwing is ingeklemd tussen de rivier en de bossen. Het grootste deel van de gemeente is natuur. Dat heb ik trouwens niet met cijfers gecontroleerd, maar zo voelt het voor mij wel. En de diversiteit is groot. Hei, rivier, bos, landbouw, zandverstuivingen, wijngaard, landgoed noem het maar op. Geen wonder dat de gemeente Rheden een speciale dag organiseert. Op 28 september zijn er allerlei activiteiten ter ere van de Landschapsdag.

Schrijfjuffers workshop

In de Boecop in De Steeg kun je tussen het bezoeken van een landgoed, het rapen van zwerfafval langs de rivier en het aaien van blaarkoppen en bonte bentheimers even tot rust komen. In de tuin (als het weer meezit) of in de huiskamer staan koffie, thee en versnaperingen klaar.

Voor mensen die het landschap willen bejubelen is er elk uur een workshop ‘Schrijf het landschap.’ Schrijverscollectief De Schrijfjuffers geeft in een korte training tips over het verwoorden van het (Rhedens) landschap. De workshop is gratis en geschikt voor iedereen die enige woorden achterelkaar kan schrijven.

Schrijfjuffers wedstrijd

Mocht je niet naar de workshop kunnen komen, of allang weten hoe je dit doet, dan is er nog een interessante wedstrijd. Schrijf maximaal 150 woorden over jouw favoriete landschap. De kans is groot dat dit Rhedens Landschap is, maar andere landschappen zijn net zo welkom. De beste inzendingen worden gepubliceerd op de website www.schrijfjuffers.nl. En de winnaars ontvangen een gesigneerd boek van één van de Schrijfjuffers of van één van hun collega’s (jeugd en kinderen).

Inzendingen kunnen tot uiterlijk 6 oktober opgestuurd worden naar hallo@schrijfjuffers.nl. Vermeld je naam zoals je genoemd wilt worden bij de publicatie (pseudoniem mag ook) en geef aan in welke categorie je mee doet: volwassenen, jeugd (middelbaar onderwijs) of kinderen (basisschool).

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.