Schrijftip 11 | Combineer

Afgelopen zaterdag waren de Schrijfjuffers aanwezig bij het Boek 10 event van Godijn Publishing in Hoorn. Naast de lancering van een aantal nieuwe boeken (waaronder debuutthriller Bonuszoon van Schrijfjuffer Antoinette), waren er diverse interessante lezingen en workshops op het gebied van schrijven.

Een van de presentaties werd verzorgd door schrijfster, zangeres, (stem)acteur en docent Marieke Frankema. Met hulp van een aantal mensen uit het publiek leerde zij ons om ‘het vertrouwde te combineren met het vreemde’. Het voorbeeld dat ze gaf, was voor mij een echte eye opener.

De tien mensen die op het podium waren geroepen, kregen als opdracht om een zin uit te spreken. Dit mocht gewoon iets simpels zijn, zoals ‘Mijn jas hangt aan de kapstok’. Vervolgens moest iedereen de door hem of haar gekozen zin nogmaals uitspreken, waarbij een van de vier basisemoties moest worden gespeeld: blijheid, verdriet, woede en angst.

Het was heel bijzonder om te merken hoe het aanhoren van een standaard zin met daarbij een sterk gespeelde emotie, zoveel inspiratie kan geven. Waarom is zij boos dat haar jas aan de kapstok hangt? Had die ergens anders moeten zijn? Waarom is hij bang omdat die jas daar hangt? Had hij hem zelf niet opgehangen? Wie dan wel? Is er iemand in zijn huis?

Ik vind deze tip van Marieke Frankema heel nuttig en inspirerend en wil hem daarom met jullie delen. Een gewone zin met op het eerste gezicht vreemde emoties combineren, om de inspiratie te laten stromen: ik kan het aanraden.

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.