Ode aan de boekenkast

Ode aan de boekenkast

In het huis waar ik het grootste gedeelte van mijn jeugd opgroeide besloeg de boekenkast van mijn ouders moeder een hele wand. Die wand was zeker zes meter lang en vier meter hoog en de kast bedekte in mijn herinnering het gehele oppervlak.

In de praktijk zal hij waarschijnlijk niet helemaal tot het plafond zijn gekomen. Ik herinner me namelijk geen trap, die in dat geval toch zeker noodzakelijk zou zijn geweest. Zo eentje die je moeiteloos met een klein duwtje van de ene naar de andere kant van de kast doet glijden.

Herkenning

Elke dag als ik aan tafel zat, keek ik uit op deze boekenkast van mijn moeder. Hier geen planken met fotolijstjes, hippe vazen of stijlvolle koffietafelboeken. Nee, deze kast kenmerkte zich door dubbele rijen vol science fiction, detectives en romans, maar ook studieboeken en literaire werken. Nog steeds herken ik zekere boeken aan hun rug; puur omdat ze me al die jaren hebben aangestaard vanaf hun plank.

Ik wist precies waar de Leni Sarissen lagen (achterste rij links, vijfde plank van onderen), de John Dickson Carr’s, de Ellery Queens en de Agatha Christie’s, de boeken van Ngaio Marsh, Dorothy Gilman en Hellen MacInnes. Maar ook Judith Michael, Sidney Sheldon en Georgette Heyer waren bij mij favoriet.

Veel van die boeken hebben (gevraagd en vooral ook ongevraagd) hun weg naar mijn eigen boekenkast gevonden en zijn aangevuld met onder meer Jonathan Kellerman, Minette Walters, Robert Galbraith, Nicci French, JK Rowling, Adler Olsen, Sharon Bolton, Susan Howatch, en Börjlind. Ook mijn boekenkast beslaat een hele wand van de zitkamer. Het is de plek waar de meeste mensen in onze straat hun televisie hebben hangen.

Structuur

Ik heb welgeteld vier planken waarop ik een poging doe mijn eigen koffietafelboeken en vaasjes Insta-waardig te etaleren (iets wat ietwat teniet wordt gedaan door de bolle opstapeling van tijdelijke bibliotheekboeken en boeken waarvoor ik nog geen vaste plek heb gevonden).

Dat gezegd hebbend, kenmerkt mijn boekenkast zich door een extreme behoefte aan structuur. Boeken staan gesorteerd op genre, daarbinnen op auteur (alfabetisch) en daarbinnen waar mogelijk op uitgever of nummer. De boeken staan niet naar achteren geduwd, maar keurig uitgelijnd op de rand van de plank. Dit alles biedt niet alleen overzicht, maar ook een rustig beeld van wat in de basis een kakafonie aan kleuren, diktes en hoogtes is. Daarnaast biedt het ruimte voor een tweede, achterste rij, van de wat mindere boeken of degenen die ik simpelweg niet meer kwijt kan.

Persoonlijkheid

Een boekenkast zegt veel over iemand, en het is dan ook het eerste waar ik naar toe loop als ik bij iemand thuiskom.

Meestal kom ik bedrogen uit.

De meeste mensen hebben namelijk helemaal geen boekenkast. Geen echte. In het beste geval zijn er één of twee planken met klassiekers of de laatste rage. Of een dressoir met een paar koffietafelboeken of tijdschriften. Begrijp me goed, ik ben dol op tijdschriften en koffietafelboeken, maar ik vraag me dan oprecht af: wordt hier nog gelezen?

Mijn moeder is inmiddels overgestapt naar de e-reader, de ideale manier om een overvolle boekenkast te pareren. Of überhaupt het euvel van de noodzaak van een boekenkast, want niet iedereen heeft behoefte aan een muur met boeken die ze al gelezen hebben. Het is dus goed mogelijk dat al die boekloze mensen hun leesbehoefte digitaal stillen.

Geruststellend

Maar dan missen ze toch de boekenkast met zijn vertrouwde patroon aan boeken-ruggetjes, waar je je ogen over heen kan laten glijden. De boekenplanken met de gelezen titels, de nog ongelezen boeken (ook die zijn er altijd) en de “o ja, die had ik ook nog” ontdekkingen. De behaaglijkheid van het fysieke boek en de geruststellende uitstraling van je eigen boekenkast, die jou laat weten dat er altijd een boek bij de hand is, waar jij op dat moment behoefte aan hebt.

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.