Leestip 29 | Surrounded by idiots

De Zweedse zakenman Thomas Erikson schreef over de kleurentheorie die hij samen met zijn vader ontwikkelde. In het boek Surrounded by idiots stelt Erikson dat er grofweg vier typen mensen zijn: rood, blauw, geel en groen. Waarom zo’n boek als leestip?

Recent verscheen dit boek ook in Nederland. Volgens de cover zijn er al meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Indrukwekkend. Ik kocht ‘m op het station in het Engels, maar de Nederlandse versie Omringd door idioten bestaat ook. Het boek is lekker leesbaar, heeft aantrekkelijke quotes en staat vol generaliserende hokjes en rijtjes.

Rood, geel, groen en blauw

Samengevat zijn er volgens Erikson vier menstypen. Ik zal ze in mijn woorden samenvatten. Rood zijn de dominante, ambitieuze mensen met sterke wil en mening. Geel zijn de vijf kwartier in een uur kletsende, sociale, optimistische enthousiastelingen. Groen de stabiele, betrouwbare, geduldige, luisterende oren. En blauw de analyserende, licht gereserveerde, gestructureerde braveriken.

Denk niet wit, denk niet zwart

Let wel. De wereld is natuurlijk niet zwart/wit en dus ook niet rood/blauw/geel/groen. Niemand is uitsluitend één kleur en hokjes kloppen nooit helemaal. Bovendien zijn er criticasters genoeg die als voornaamste bezwaar hebben dat die theorie van Erikson niet wetenschappelijk onderbouwd is.

Waarom dit boek als leestip?

Ik heb voor de gein alle personen uit mijn eerste boek ingetekend in het kleuren diagram. En daarna de personen uit deel twee (in wording) uit diezelfde serie. Wat bleek. De kernpersonages die elk boek terugkomen zijn vooral groen en blauw. De ‘gasten’ zijn vol rood en geel. Heel ongenuanceerd gezegd: het vaste team is saai, de bezoekers maken het interessant. Het werd mij opeens helder dat ik de verborgen rood/gele karaktertrekken van mijn vaste team best iets meer tevoorschijn mag laten komen. Ik had de karaktertrekken van mijn personages al wel in beeld, maar hoe die zich onderling verhouden, niet alleen één of één, maar als totale groep, had ik nog niet gedaan. Een eye-opener voor mij en vandaar deze leestip. Misschien hebben anderen er ook wat aan.

Keep it simple

Simpel maakt duidelijk en duidelijkheid is fijn. Dat vind ik. Maar ik ben dan ook behoorlijk blauw. Om het rode in mij maar direct wat te plussen: Beste mensen, lees dit boek!

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.