Laat je zien!

Herken je dat gevoel van vroeger op de middelbare school? In de schoolbank keek je stiekem, misschien een tikkeltje jaloers, naar het populaire groepje van de klas. Haren en kleding naar de laatste mode, altijd de beste grap paraat en beslist veel beter in sport dan jij.

Ik behoorde niet tot de mooie meiden, maar figureerde evenmin als muurbloem en hobbelde mee in de ruim vertegenwoordigde, onopvallende middenmoot, had vrienden en vriendinnen en soms zelfs sjans. Ik was fan van Abba en droeg veiligheidsspelden in mijn spijkerjack toen punk zijn intrede deed. Waaide dus met alle winden mee en had verder geen idee.

Lekker veilig

Op die manier wandelde ik de puberteit uit en het volwassen leven in. Ik wist niet wat ik wilde worden, koos daarom voor een veilige secretaresse-opleiding ‘omdat je daar altijd mee aan de bak komt’ en vermaakte me in het weekend met een trouwe vriendengroep in de kroeg. Veel wist ik niet van het leven, maar had inmiddels wel door dat loyaliteit een belangrijk levensanker is. Ik heb van die periode genoten, maar op enig moment raakte ik verveeld. Ik wilde meer, deed een avondopleiding en kreeg een mening. Inmiddels heb ik verschillende branches binnenste buiten gekeerd, liefde en verdriet gekend, kinderen grootgebracht en staan er 54 jaren op de teller.

Op je tenen

Waarom vertel ik dit allemaal? Afgelopen weekend was ik op het schrijversoverleg bij Godijn Publishing. Ik ontmoette daar een aantal van mijn collega’s die, net als ik, op 11 mei a.s. in Schouwburg Het Park in Hoorn hun boek presenteren. Over een paar maanden zit de zaal vol en kijken 200 paar ogen naar onze performance op het podium. Best slim om dat een keer te oefenen en dat deden we dus. Elly Godijn haalde mij naar voren als interviewer ‘omdat ik gewend ben voor groepen te spreken.’ Wat ze er niet bij vertelde, is dat ik het geregeld in mijn broek doe (schrik niet; ik bedoel het figuurlijk) vlak voordat ik op moet.

Waarom?

Waarom doe ik het dan? Het antwoord is simpel. Het is gaaf als je je zegje kunt doen en dat nog lukt ook! Je krijgt een kick en dat geeft zelfvertrouwen. En zelfvertrouwen zorgt er vervolgens voor dat mensen nieuwsgierig naar je worden. Je valt op. Ik geloof heilig dat het belangrijk is voor je zelfontwikkeling om de lat op een hoogte te leggen dat je er op je tenen nog net bij kunt. De hoogte van die lat ligt voor iedereen anders. Dat heeft te maken met ambitie, drijfveer, talent, doorzettingsvermogen en een portie geluk. Een ding weet ik zeker, wie de lat op de grond laat liggen, struikelt erover. En bukken doet minder zeer dan voorover kukelen.

Zonder podium word je niet gelezen

In Nederland worden jaarlijks bijna 41 miljoen boeken verkocht. Dat lijkt een imposant aantal en dat is het ook, alleen is de spreiding over de boektitels oneerlijk verdeeld. Per jaar verschijnen ruim 27.000 nieuwe boektitels. Slechts 8% van deze titels is verantwoordelijk voor ruim 50% van de omzet. Nederlanders kopen bestsellers. Niet in de laatste plaats omdat boekhandels louter boeken inkopen van gevestigde schrijvers of diegenen die in de actualiteit staan. Ben je niet zichtbaar, dan verkoop je niets en verdwijnt jouw meesterwerk onzichtbaar in de coulissen van het toneel. Of je nu wilt of niet; voor debuterende auteurs is zichtbaarheid een must. Als je tenminste gelezen wilt worden.

Wat vind jij van de Schrijfjuffers?

Ik acht de kans klein dat een debutant wordt uitgenodigd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door, maar als je elke dag een stapje zet op het promotiepad, gaan lezers je vanzelf herkennen. Belangrijk is dat je een podium zoekt dat bij je past. Op die manier raak je ermee vertrouwd en word je vertrouwd. Voor mij is dat onder andere via dit Schrijfjuffers platform. Misschien heb je al eens rondgedwaald op onze website. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het me weten?

Photocredit: Marelle Boersma

Wellicht vind je dit ook leuk?

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.