Ode aan de Queen of Suspense

Agatha Christie

Het zijn de Spannende Boekenweken en als er één auteur binnen dit thema genoemd dient te worden, is het wel de Queen of Suspense, Dame Agatha Christie (15 september 1890 – 12 januari 1976).

Ik ben opgegroeid met Agatha Christie. “Moord op de Nijl” was mijn eerste grote mensenfilm. Mijn ouders zochten iets wat zowel zijzelf, als hun tienjarige tweeling konden waarderen. Dan zit je met Christie dus goed.

Zes keer afgewezen

Agatha Christie werd geboren op 15 september 1890 in het Zuid Westen van Engeland. Vanaf haar achttiende begon ze met het schrijven van korte verhalen en in 1920 debuteerde ze met “The mysterious affair at Styles” in het genre waarvan we haar het best kennen: detective verhalen. Voor alle beginnende schrijvers onder ons: het manuscript werd zes keer afgewezen voordat het, vier jaar na afronding, werd gepubliceerd.

Resultaat van een weddenschap

Het boek was het resultaat van een weddenschap tussen Agatha en haar oudere zus. Volgens die laatste zou Agatha geen verhaal kunnen schrijven, waarin de lezer, behept met dezelfde aanwijzingen als de speurneus, niet van te voren zou raden wie de dader was. Zoals men zegt: the rest is history.

Meest vertaalde schrijfster

Agatha Christie schreef uiteindelijk 85 boeken en verkocht er tussen de 2-4 miljard. Volgens UNESCO is ze de meest vertaalde schrijfster uit de geschiedenis. In haar hoogtijddagen draaide ze dan ook een onwaarschijnlijke productie van twee tot drie boeken per jaar!

Van vermaak tot inspiratie

Zelf verslond ik als brugklasser alle Nederlandse vertalingen van de Christie klassiekers. Later deed ik hetzelfde met de originele Engelse versies uit de boekenkast van mijn moeder en boekhandel De Slegte in Den Haag.

Het zijn deze boeken die aan de grondslag liggen van mijn voorliefde voor whodunnits en mij, zij het onbewust, mede hebben aangezet tot schrijven.

Typisch Engels

Christie schreef wat ik noem, typisch Engelse detectives. Haar stijl heeft een zekere mate van huiselijkheid die je nog steeds terugziet in huidige Britse detective verhalen, hoe bloedig ook de moord. Haar boeken kenmerken zich verder door een simpele schrijfstijl en herkenbare, sympathieke hoofdpersonen.

Wie zich afvraagt hoe plot en personages helder neer te zetten; leer van de avonturen van Hercule Poirot, Miss Marple of het speurdersduo Tommy en Tuppence!

Gedateerd versus toegankelijk

Ik geef toe, een aantal verhalen voelt inmiddels gedateerd, zowel in tempo als in onderwerp. Zo was ik zelf lichtelijk teleurgesteld toen ik onlangs “De pop in de schoorsteen” ter hand nam. Als jonge tiener vond ik dit boek geweldig, nu ervaarde ik de Nederlandse vertaling vooral als traag.

Wat me direct brengt op de leuke bijkomstigheid van het lezen van Agatha Christie: juist het eenvoudig taalgebruik, maken de originele Engelstalige boeken ook toegankelijk voor wie van nature liever naar de vertaling grijpt. Een ideale manier voor wie zijn Engels wat wilt oppoetsen.

Alive and kicking

Wie nu denkt dat Christie’s verhalen heden ten dagen achterhaald zijn, heeft het mis. De voortdurende verfilmingen van haar boeken zijn daar een bewijs van. Evenals de nieuwe Hercule Poirot serie die de succesvolle Engelse auteur Sophie Hannah met instemming van de Christie nazaten schreef. 44 jaar na haar dood in 1976, is het oeuvre van de queen of crime nog altijd alive and kicking.

Meer lezen? Kijk dan vooral op agathachristie.com.


Mijn favoriet? ‘The man in the brown suit’ uit 1924. Bijna honderd jaar geleden geschreven. Bizar toch? Welk boek van Agatha Christie heeft op jou het meest indruk gemaakt? Laat het ons weten in de comments.

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.