Leestip 18 | Domweg gelukkig

Tijdens mijn studie heb ik enkele maanden in Boston doorgebracht. Naast een walkman en luchtpostbriefpapier nam ik (Tamara) ook Domweg gelukkig, in de Dapperstraat mee. De bekendste gedichten uit de Nederlandse literatuur. Destijds de vierde druk, aangeschaft voor tien hele guldens.

Klassieker

We zijn dertig jaar verder. Mijn kinderen hebben geen flauw idee wat een cassettebandje is en zullen zich verwonderd afvragen wat ze met die dunne, blauwe velletjes papier kunnen knutselen. Maar Domweg gelukkig, in de Dapperstraat bestaat nog steeds. De 25e druk, inmiddels uitgegeven door een andere uitgever, is uitgegroeid tot een klassieker vol klassiekers.

Register

Mijn eigen versie gebruik ik regelmatig. Gewoon om doorbladerend hier en daar wat te proeven om vervolgens in sommige gedichten te verdrinken (praat over een dichtbundel en ik ga spontaan poëtisch meedoen). Maar ook om gericht te zoeken. Toegegeven: sneller dan Google wordt het niet, maar het boek heeft heel handige registers. Gedichten zijn terug te vinden op auteur, op titel en, voor mij handiger, op eerste regel.

Landschappen

In september organiseerden wij als Schrijfjuffers onze eerste workshop Schrijf het landschap. Ter voorbereiding zocht ik het bekendste landschapsgedicht in Nederland. Gokje? Inderdaad, dat kan er natuurlijk maar één zijn: Herinnering aan Holland van H. Marsman. Ik zal het voor de volledigheid (en voor de fijn) hieronder even overtypen (Bron: die bundel van C.J. Aarts en M.C. van Etten, Domweg gelukkig, in de Dapperstraat).

Herinnering aan Holland

Denkend aan Holland
zie ik brede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan,
rijen ondenkbaar
ijle populieren
als hoge pluimen
aan de einder staan;
en in de geweldige
ruimte verzonken
de boerderijen
verspreid door het land,
boomgroepen, dorpen,
geknotte torens,
kerken en olmen
in een groots verband.
de lucht hangt er laag
en de zon wordt er langzaam
in grijze veelkleurige
dampen gesmoord,
en in alle gewesten
wordt de stem van het water
met zijn eeuwige rampen
gevreesd en gehoord.

Sinterklaas en een belofte

Ik ben zo benieuwd of de laatste druk van dit boek ook nieuwe klassiekers bevat. In die dertig jaar is er vast veel nieuws en briljants bijgekomen. Dat moet haast wel. Dat lijkt me een mooi Sinterklaascadeautje (roep ik even in het luchtledige voor het geval de Sint meeluistert).

En tot slot een belofte. De Schrijfjuffers-workshop ging gepaard met een Schrijfjuffers-wedstrijd ‘Beschrijf je favoriete landschap in 150 woorden’. Komende vrijdag publiceren we de winnende deelnemer. Geen gedicht, maar wie weet, misschien wel de nieuwe Marsman.

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.