Focus on it

Maandag las ik een blog met als eerste zinnen: ‘Baal jij ook zo van al die mails die je elke dag krijgt? En irriteert het je dat ze veel te veel tijd opslokken die je ook aan belangrijke, léuke dingen had kunnen besteden?’ Deze woorden zijn me uit het hart gegrepen.

Regelmatig baal ik als een stekker van de tijd die ik achter mijn laptop en telefoon doorbreng met het lezen van nutteloze zaken terwijl ik die tijd ook kan besteden aan dat ene leuke ding: het schrijven van mijn verhaal. Waarom doe ik dat dan niet?

Omdat het lekker is om afleiding te zoeken als ik vastloop. Als ik midden in het schrijven van een lastige dialoog zit, grijp ik naar mijn telefoon om Facebook af te struinen zodat ik even niet hoef na te denken waarom mijn hoofdpersoon Johannes zo boos reageert op de woorden van het personage Odette. En als ik na mijn superleuke gesprek met de stadsarchivaris tot de conclusie kom dat ik een aantal cruciale zaken in mijn plot moet wijzigen omdat ze historisch gezien niet kloppen, ga ik liever op internet zoeken naar leuke zomerjurkjes dan dat ik mijn teksten doorspit op zoek naar fouten.

Ik geef het toe: de laatste tijd heb ik moeite om me te focussen tijdens het schrijven en dat zit me dwars. Ik wil meters maken met mijn verhaal. Dat ik niet de enige ben die met dit probleem kampt, blijkt wel als ik op bol.com een boek vind met de titel: Singletasken, speciaal geschreven voor diegene die minder afleidingen wil en productiever wil zijn. Iemand zoals ik.

Gisterochtend besloot ik om me enkel en alleen op mijn verhaal te richten. Ik ging er weer eens echt voor zitten. En voor ik het wist, was het twaalf uur. Moe, maar voldaan liep ik mijn dagelijkse rondje rond de plas en realiseerde ik me opnieuw hoe heerlijk het is om in de huid van Johannes te kruipen. En van research doen naar het leven in de 19e eeuw word ik blij. Kortom: focussen op dat ene ding, mijn verhaal, geeft enorme voldoening.

Als ik thuis kom, blèr ik mee met Focus van Ariande Grande en ik voel: het gaat me lukken. Over een paar weken dan, want morgen krijgen we een pup;-).

Hoe houd jij de focus tijdens het schrijven? Heb je tips?

Wellicht vind je dit ook leuk?

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.