Het schrijven van Familiegeluk beschouw ik als mijn schrijfopleiding. Boek 2 zou zich dus veel makkelijker moeten laten schrijven. Immers, al die valkuilen waar ik de afgelopen schrijfjaren ben ingedonderd, zie ik nu natuurlijk van mijlenver aankomen. Toch?
Eerder gedane ervaringen, bieden zeker geen garantie voor de toekomst. Maar er zijn vier schrijflessen die ik meeneem naar de start van het schrijven van Boek 2.
Schrijfles 1: Genre
Zo weet ik nu al dat ik een thriller ga schrijven. Nog steeds geen ‘het-bloed-druipt-van-het-behang-en-ik-durf-niet-meer-alleen-thuis-te-zijn’ boek, maar wel een verhaal dat erop gericht is continue de aandacht van de lezer vast te houden. Een spannend en plot-gedreven verhaal dus. Deze wetenschap creĆ«ert direct focus voor mij als schrijver en behoedt mij ervoor te gaan ‘kabbelen’.
Bij Familiegeluk heb ik het eerste hoofdstuk verwijderd, omdat ik met de openingszin van hoofdstuk twee precies hetzelfde zei. En is er een halve roman op de plank beland, omdat alleen de uitkomst van hetgeen ik in deze tachtig pagina’s beschreef relevant was voor het plot.
Schrijfles 2: Conflict
Een van de dingen die ik de afgelopen schrijfjaren echt heb geleerd, is het belang van conflict bij de personages. Daarbij is er een verschil tussen intern en extern conflict.
Extern conflict is de strijd die iemand met een ander heeft. Een essentieel onderdeel van een thriller, maar ook tastbaar en daarmee in mijn ogen relatief makkelijk te bedenken. Lisette uit Familiegeluk wil weten wat er vijftig jaar geleden in haar familie is gebeurd, maar haar omgeving wil dat ze het verleden laat rusten. Gevolg: een zichtbaar conflict.
Lisette’s innerlijke conflict is vervolgens een stuk minder zichtbaar, omdat het een strijd is die ze met zichzelf voert. Ze heeft een belangrijke beslissing te nemen en zit daarbij in tweestrijd. Als conflict vermijdend persoon wil ze haar familie niet tegen het hoofd stoten en tegelijkertijd wil ze ook weten wat er nou werkelijk is gebeurd, vijftig jaar geleden.
Schrijfles 3: Motivatie
Lisette heeft dus een beslissing te nemen (wel of niet het familiegeheim ontrafelen) en de vraag is wat ze daarvoor over heeft. En dat brengt me op een derde onderwerp: motivatie. Zonder goede motivatie geen geloofwaardig verhaal.
Want wat waarom zou Lisette beslissen iets te doen wat tegen haar natuur in is? En als er vervolgens doden vallen, waarom gaat ze er dan toch mee door? In de ondertitel van Familiegeluk staat het ook: hoe ver zou jij gaan?
Lisette’s motivatie is dat ze wil weten wat de werkelijke rol van haar moeder binnen het familiegeheim is geweest. Om dit geloofwaardig te laten zijn, is het belangrijk dat je als lezer een inkijkje krijgt in de relatie tussen Lisette en haar moeder Eline.
Ik heb hier best mee zitten stoeien. In eerdere versies van Familiegeluk was Eline namelijk al overleden op het moment dat het verhaal begint. De flashbacks naar het verleden geven een kijkje in haar karakter als jong volwassene, maar niet als moeder. Uiteindelijk heb ik vrij laat in het schrijfproces alsnog een aantal hoofdstukken aan het begin van het verhaal toegevoegd, waarin Eline nog leeft en de relatie tussen moeder en dochter dus meer tastbaar wordt.
Schrijfles 4: Schrijfproces
Tot zover de theorie, de praktijk is uiteraard een stuk weerbarstiger. Tenslotte is schrijven een proces, en soms heb je een langere aanloop nodig om tot de essentie te komen van hetgeen je wilt zeggen. Al was het maar omdat je door het schrijven je personages steeds beter leert kennen.
Soms blijkt een scene ook pas overbodig, nadat je het geschreven hebt. Omdat het op papier toch een stuk minder briljant is. Of omdat het op een later moment toch niet meer in je verhaal past.
Men zegt ook niet voor niets: schrijven is schrappen. Ervaring en een goede voorbereiding helpen de hoeveelheid hiervan te beperken.