Foutje bedankt

Schrijvers zijn net mensen. Weliswaar van een bijzonder soort, dat moet gezegd. Bij veel schrijvers ligt een notitieboekje naast het bed voor nachtelijke ingevingen. Menig partner schrikt zich bij nacht en ontij een ongeluk als het licht plots aangaat en er ineens druk geschreven wordt in het echtelijk bed.

Schrijvers zijn afwezig

Bleef het daar maar bij. Overdag zijn wij schrijvers regelmatig afwezig, Ook al is ons lichaam er wel, ons brein leeft op de meest onverwachte momenten in de hersenpan van onze personages en waag het dan niet als partner om een vraag te stellen. Op z’n gunstigst krijg je een geïrriteerd gehum retour. Een schrijver kan ook gerust een hele dag zwoegen over de juiste punt of komma. Het is niet uitzonderlijk dat de partner na een dag hard werken hongerig thuis komt en de hond in de pot vindt omdat wij schrijvers ‘net zo lekker in het verhaal zitten.’

Nanowrimo

Het kan nog erger. Elk jaar in november begint het bij elke schrijver te kriebelen. ‘Doe ik dit jaar mee aan Nanowrimo?’ is de grote vraag. Meedoen is net zoiets als ooit een keer op bedevaartstocht naar Mekka of  Santiago de Compostella voor een gelovige. Nanowrimo staat voor National Novel Writing Month. In de maand november schrijf je in 30 dagen een novelle van 50.000 woorden. Dat betekent dus elke dag tenminste 1.666 woorden. Een fikse uitdaging.

Oops

Ik waag me er niet aan. Nog niet tenminste. Geen tijd. Ik heb net voor de zoveelste keer de proefdruk van Bonuszoon doorgenomen. Voor de derde druk. Dan zou je denken dat alle foutjes er wel uit zijn. Maar zoals ik begon: schrijvers zijn net mensen en mensen maken fouten. Zelfs na al het stofkammenwerk van de uitgever, redacteur, proeflezers en mijn eigen waakzaam oog vinden we in de derde druk alsnog een paar stomme foutjes. Ik heb me er maar mee verzoend.

Schrijvers zijn professioneel schizofreen

Het kan ook bijna niet anders. Als schrijver ben je tenslotte professioneel schizofreen. Dus regeert vaak genoeg de chaos. In ieder geval bij mij. Het ene moment leef je in het ene personage en het andere moment borrelt een volgend boekidee op met weer andere personages. En tussen al die bedrijven door is er ook nog het gewone leven. Dan gaat er wel eens wat fout. Zo tipte ik eerder deze week over de verhalenbundels die binnenkort worden gelanceerd en waar wij als Schrijfjuffers aan meewerkten. Drie verhalenbundels….dacht ik. Maar nee…het zijn er zelfs vijf!

Dood door onschuld

Et Ille met een verhaal van Schrijfjuffer Kristel verscheen in oktober en zondag 17 november lanceert uitgeverij Letterijn de bundel Dood door Onschuld met een verhaal van schrijfjuffer Tamara.  Vijf bundels in diverse genres. Leuk voor de komende feestdagen. En nu maar hopen dat de Sint dat niet vergeet.

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.