Dualiteit

Af en toe geven we op Schrijfjuffers.nl het woord aan een gastblogger. Iemand die net als wij zijn auteurservaring met andere schrijvers en lezers wil delen. Omdat we ervan overtuigd zijn dat als we van elkaar kunnen leren, dat ons allemaal verder helpt.

Deze week een gastblog van Eric Bakker (op de foto voor de kijkers rechts: diegene met ogen in de kleur van zijn shirt). Hij stelt zichzelf in de blog voor.

Dualiteit

Bij het uitwerken van Tamara’s vraag om in een blog voor de Schrijfjuffers in te gaan op het fenomeen “samen een boek schrijven” was de dualiteit in mijn vingers boven het toetsenbord duidelijk voelbaar.

Misschien eerst even voorstellen: Eric Bakker, de helft van het schrijversduo Era Richmen. Inmiddels samen met Herman Zandstra (de andere helft) tien jaar actief als thrillerschrijver. We hebben drie boeken op onze naam staan: Het Dubai Ultimatum (2011), Het Slater Delict (2015) en recent (2019) De Saraceense Samenzwering.

Kruispunt

De dualiteit komt niet omdat Oud en Nieuw voor de deur staat of omdat we simpelweg twee personen zijn. Het komt door het kruispunt waarop we als duo afstevenen: stoppen we, gaan we samen door of slaat Herman linksaf en ik naar rechts of omgekeerd? Niet verdergaan is voor mij in ieder geval geen optie. De ontdekkingsreis in het schrijverslandschap is te leuk.

Ontdekken

Ontdekken hebben we bij het “samen schrijven” absoluut gedaan. Vooral bij ons debuut was het een zoektocht. De aanpak was dan ook heel anders dan bij ons laatste boek. Voor De Saraceense Samenzwering hanteerden we een vast omlijnde structuur voor de opbouw van het verhaal, werkten we van hoofdstuk naar hoofdstuk en “last but not least”: we waren eerlijk tegen elkaar …

Manuscriptenmasochisme

Bij Het Dubai Ultimatum wilden we elkaar nog wel eens “sparen” bij het beoordelen van het schrijfsel van de ander. Inmiddels vertellen we elkaar ongezouten de waarheid. Niet altijd leuk om te doen en ook incasseren blijft lastig, ondanks dat mijn schrijvershuid door het manuscriptenmasochisme inmiddels tegen een stootje kan. Bovendien, een beetje pijn is lekker en er is een heilig doel als we elkaar de tent uitvechten: een goed boek schrijven. De voorwaarde om zo te kunnen werken? Simpel, je ego opzij zetten.

Sausje

Herman beweert altijd dat ik de creatieveling van ons tweeën ben, maar vindt ook dat ik af en toe de neiging heb om “over the top” te gaan. Herman schrijft daarentegen wat zakelijker, waar ik dan een “sausje” over uitstrooi. In dat opzicht hebben we dus een prima balans gevonden. Om de schrijfstijl uniform te krijgen, doe ik de “eindredactie”.

De test “wie heeft wat geschreven?” hebben we inmiddels doorstaan. Een collega van mijn broer die De Saraceense Samenzwering heeft gelezen, dacht te kunnen analyseren van welke pen welk hoofdstuk afkomstig was. Losstaand van de gedachte “hoe wil je een boek lezen?” en de statistische kans van 50/50 op gelijk hebben, zat hij er in zijn beoordeling zo vaak naast, dat we gerustgesteld waren.

It wasn’t me

Overigens vertelde Tamara me toen we tijdens het Thrillerfestival in Zoetermeer schrijverservaringen uitwisselden, dat ze het wel lastig vond als haar kinderen de grote mensen scènes zouden oppikken. Samen schrijven biedt wat dat betreft een uitvlucht: it wasn’t me …😃

En nu?

De krachten dus maar blijven bundelen? Tja…onze ambities lopen toch wel uiteen. Ik ben gegrepen door het schrijven (soms bij het obsessieve af), wil er dus meer tijd aan besteden en het tempo hoog houden. Ook ben ik nog niet klaar met de karakters uit De Saraceense Samenzwering. Herman heeft daar andere gedachten over en voorts de ambitie om nog een keer in zijn eentje een boek te schrijven. Een neiging, die mij de laatste tijd ook regelmatig bespringt.

Het is maar goed dat oud en nieuw voor de deur staan. Een duidelijker voorbeeld van dualiteit in afsluiten en starten vanuit verse perspectieven bestaat er niet…

Iedereen fijne dagen en een mooi 2020!

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.