Vrij!

Foto door Joshua Abner via Pexels

Het is weekend. Tijd voor ontspanning zou je zeggen, maar wie naast een baan, serieus werk wilt maken van zijn of haar schrijfambities, zal zich vaak genoodzaakt zien schrijftijd te claimen op die momenten dat de meeste mensen vrij zijn.

Vrij is natuurlijk een relatief begrip. Van Dale definieert vrij als “onafhankelijk van de macht of wil van een ander”. Zo omschreven is elke ouder dus nooit vrij (wie een tweejarige te keer heeft horen gaan in de supermarkt, weet waar ik het over heb, of een puber, ongeacht de situatie).

Verplichtingen

Maar ook zonder kinderen heeft een mens verplichtingen, want er moet brood op de plank, het huishouden gaat ook niet vanzelf (de troep daarentegen op miraculeuze wijze dan weer wel). En laten we eerlijk zijn, je wilt er ook een beetje representatief blijven uitzien en af en toe gezellig bijkletsen met dezen en genen.

En dus is er in de praktijk heel weinig vrij. En als er dan al vrij is, voelt het lang niet altijd zo. Want de plicht roept, naast al die leuke dingen, die ook op je lijstje staan.

Moeten

“Jij moet altijd zoveel,” zei een collega ooit tegen mij. In eerste instantie was ik vooral verontwaardigd. “Natuurlijk! Ik heb het ook enorm druk!” Maar na enige tijd daalde mijn ergernis en begon ik me af te vragen of het wellicht waar wat hij zei? Moest ik inderdaad zoveel?

Toen ik hier eenmaal op ging letten, hoorde ik wat hem veel eerder al was opgevallen. Elke keer als ik iets ging ondernemen of van plan was, verwoordde ik dit steevast als “ik moet”. Mijn moeten maakte daarbij ook geen onderscheid tussen zaken waar ik echt niet onderuit kwam, voortkwamen uit eerder gemaakte afspraken of te maken hadden met eigen – leuke! – initiatieven. Ik moest die tandarts afspraak maken, input leveren voor een strategisch plan op kantoor, boodschappen doen, naar de kapper, die blog schrijven, en ook nog dat etentje met vriendinnen plannen.

Ik moet helemaal niets!

En weet je wat het probleem is met dat moeten? Het heeft direct zo’n negatieve conotatie. Moeten impliceert dat je ergens niet onderuit komt en eerlijk gezegd, dat zet al mijn haren overeind. “Ik moet helemaal niets!” roep ik regelmatig naar mijn kinderen. En dat meen ik oprecht. Als ik iets moet, wil ik het al bijvoorbaat niet doen.

Wil? Precies. Wil.

Ooit had ik een coach die tegen me zei: “wat wil je nou echt?” Dat is uiteraard een vrij voorspelbare vraag van een coach, maar voor iemand die heel veel moet, kan zo’n open deur heel verhelderend werken.

Vanaf het moment dat ik me realiseerde hoeveel ik wel niet moest van mezelf, heb ik mijn moeten gewijzigd in willen. Jouw cynische kant denkt nu wellicht direct ‘dat is maar een woord, je bent er nog steeds niet van af’, maar dat is niet waar. Want door moeten te vervangen met willen, worden prioriteiten duidelijk en vallen er dus ook dingen af. Moeten biedt namelijk geen keus, willen wel. En alleen al die wetenschap, geeft mij rust.

Die afspraak met de tandarts? Die wil ik, want niets geruststellender dan een gecontroleerd gebit, terwijl die met de kapper nog wel even kan wachten. Net zoals een date met vriendinnen volgende maand ook prima is. De strategische input voor kantoor wil ik zeker opleveren, want daarmee heb ik een stem in waar we naar toegaan. En natuurlijk wil ik smakelijk eten, maar dat kan vandaag ook met de restjes uit de koelkast. Het schrijven van de blog kan dan weer niet uitgesteld, want zichtbaarheid is belangrijk voor een auteur als ik.

Oude gewoontes

Het klinkt zo simpel, nooit meer zeggen, “ik moet” maar “ik wil”. En toch betrap ik mezelf er regelmatig op terug te vallen in oude gewoontes. Meestal is de verklaring simpel: teveel, in te weinig tijd. Gevolg? Pure verstarring, ontkenning en uitstelgedrag. Wat natuurlijk helemaal niets oplost.

“Ga gewoon zitten en je lijstje afwerken,” zegt echtgenoot. Dat is namelijk wat hij doet. En wat ik ook zou moeten doen. Maar ik wil niet. Ik wil even helemaal niets, behalve met een cappuchino en de nieuwe VT Wonen in de zon zitten.

En dat is dus precies wat ik gedaan heb. Want het is weekend en ik wil even het gevoel hebben vrij te zijn!

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.