Leestip 26 | Conform afspraak

Op de eerste zondag van de nationale boekenweek was er in het dorp waar ik woon een boekenmiddag. Ellecomse schrijvers, de lokale boekhandel, een leesclub en geschiedschrijvers hadden zich verzameld in het Dorpshuis.

Erfgoedtafel

Het werd een leuke middag die ondanks regen en virusdreigingen goed bezocht was. We neusden in boeken, spraken over schrijven en lezen en droegen voor uit eigen werk.

Het meest indrukwekkende vond ik de erfgoedtafel. Dankzij gedegen uitzoekwerk van geschiedschrijvers Elis Duringhof-Gerritsen, Nettie Dekker en Marjo van Tienhoven werd er eer betoond aan vier overleden Ellecomse schrijvers.

H.J. van Tienhoven

H.J. van Tienhoven werd in Trouw een miskend dichter onder de vijftigers genoemd. Een erudiete man met een magisch dwingende kracht in zijn werk, naar wie zelfs een straat in Nijmegen is vernoemd.

Anneke Verkade

Anneke Verkade publiceerde op 77-jarige leeftijd het boek ‘De God van Vincent‘ waaraan ze meer dan 30 jaar werkte. Ze bestudeerde honderden van zijn brieven en verwerkte deze in wat de beste beknopte biografie van Vincent van Gogh wordt genoemd. Betrouwbaar en goed gedocumenteerd.

Willem Barnard

Willem Barnard schreef wereldse poëzie onder het pseudoniem Guillaume van der Graft en onder eigen naam beschouwingen en hertalingen van psalmen. Voor zijn onwaarschijnlijk lange lijst publicaties kreeg hij maar liefst zesmaal een literaire prijs.

Elisabeth Keesing

De laatste schrijfster die door de Ellecomse geschiedschrijvers voor het voetlicht gebracht werd, is Elisabeth Keesing. Voor haar totale oeuvre van toneelstukken, romans, biografieën en een thriller ontving zij in 1993 de Anna Bijns prijs voor proza. Zij schreef als één van de weinige vrouwen het boekenweekgeschenk. Haar novelle De Zalenman werd in 1960 uit alle inzendingen gekozen.

Haar laatste boek was een thriller. Hieronder een tekstfragment uit het boek Conform Afspraak uit 1999.In de regen liep hij door de Van Baerlestraat, onbehaaglijk. Thuis zou de neerslag al sneeuw kunnen zijn, niet ruisend en hardspattend, maar geluidloos dansend, en alle straatgeluid verstillend. Hier toeterden auto’s ongeduldig naast rijdende en bellend stilstaande trams; jongens op wieltjesschaatsen zwierden met nauwelijks te remmen vaart tussen voertuigen en voetgangers.

Als je toch zo kunt schrijven!

Leestip

Mijn leestip voor deze week is Conform Afspraak. Geschreven door de toen 88-jarige Elisabeth Keesing. Een thriller vol prozaïsche zinnen en met een prachtig plot. Hier kunnen we wat van leren!

Voor deze blog heb ik gebruik gemaakt van het uitzoekwerk van de Ellecomse geschiedschrijvers Elis Duringhof-Gerritsen en Nettie Dekker.

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.