Luistertip 1 | De Taalstaat

Zaterdagochtend van 11:00 tot 13:00 op NPO Radio 1. Vaak ben ik dan op het hockeyveld, in de supermarkt of op een andere gezinsspits-locatie zonder radio. Maar gelukkig is er de podcast.

Frits Spits

Tijdens ritjes van en naar klanten neurie ik lekker mee met Thomas Acda, ‘Hoe het met de taal staat’ en luister ik naar de rustgevende stem van Frits Spits. Hij heeft in het weekend een dijk van een radioprogramma dat zowel voor schrijvers als voor lezers de moeite waard is.

Het vergeetwoord

Interviews met auteurs, songwriters of taaldeskundigen, samenvattingen van de week in klinkend proza, de mooiste Nederlandse liedjes en allerlei vaste rubrieken. Ik ben zelf groot fan van het onderdeel ‘het vergeetwoord’. Een luisteraar neemt daarin een woord onder zijn hoede dat hij kent van vroeger, maar nu bijna niet meer hoort. In de blog van vrijdag meer daarover.

DNA

Maar ook leuk is de rubriek ‘het DNA van’ waarin met luisterfragmenten de bijzondere taaleigenschappen van een bekende Nederlander worden ontleed. Opeens hoor je die terugkerende toonverhoging aan het eind van elke zin. En realiseer je je welke woorden deze BN-er herhaaldelijk gebruikt. Mooie input voor dialogen van toekomstige personages.

Radiomaker van de eeuw

Al die leuke rubrieken komen extra goed tot hun recht door presentator Frits Spits. In prachtige zinnen weet hij precies de juiste vragen te stellen. Hij is niet voor niets bekroond tot Belangrijkste radiomaker van de vorige eeuw. In onderstaande alinea de woorden waarmee hij op zaterdag 23 november 2019 het waarom van De Taalstaat beschreef.

… En eigenlijk kostte me het geen moeite om te vertellen dat dit programma uitgaat van het wonder van de taal. Dat we elkaar kunnen verstaan en begrijpen. Dat onze woordenschat bijna onuitputtelijk is. Dat je de zinnen en woorden kunt laten glanzen. De taal kan laten zingen. Dat de taal je maximale vrijheid kan geven. Dat het je gedachten vorm kan geven …

Zaterdagochtend van 11:00 tot 13:00 op NPO radio 1 of via de podcast.
Twee uur vol mooie woorden en interessante feiten. De Taalstaat.

Wellicht vind je dit ook leuk?

1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.