Hoera, het is Boekenweek!

Boekenweek 2021

Het is Boekenweek 2021. Zoals veel evenementen een uitgestelde versie, want de 86ste Boekenweek valt niet in de traditionele maand maart, maar vindt plaats van 29 mei tot en met 6 juni. Het thema is Tweestrijd. Hanna Bervoets schrijft het Boekenweekgeschenk, Roxane van Ieperen het essay.

De Boekenweek betekent boeken kopen. Het liefst zo veel mogelijk. Tenminste, dat vinden wij. Laat je inspireren en verrassen door onze persoonlijke tips op basis van de beste drie boeken die we zelf het afgelopen kwartaal lazen.

Boekenweektip van Tamara Onos

Het boek ‘De Engelenmaker’ van Stefan Brijs kwam in huis voor de boekenlijst van mijn oudste. Ik heb het ook gelezen en heb ervan genoten.

Bijna een thriller, zo gruwelijk

Een bizar verhaal dat zomaar zou kunnen gebeuren. Het is prachtig geschreven, vol symboliek en mooie zinnen. Hier en daar is deze roman bijna een thriller, zo gruwelijk. En het schetst een waarheidsgetrouw beeld van het leven in een dorp en van de wetenschapswereld.

Het verhaal

Na een afwezigheid van bijna twintig jaar keert Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim. De bekrompen dorpelingen reageren argwanend op zijn komst, zeker als blijkt dat hij drie kinderen van een paar weken oud bij zich heeft, die zelden te zien zijn. Dat voedt de geruchten en langzaam groeit het vermoeden dat ze ernstig ziek zijn. Er blijkt meer aan de hand, niet alleen met de kinderen, maar ook met de dokter zelf, die, gegijzeld door zijn verleden, een beslissing neemt die hem onsterfelijkheid moet bezorgen.

Geboeid blijven

Brijs laat je nadenken over de vraag of je alles moet willen wat mogelijk is. Als beginnend schrijver vraag ik me vooral af hoe hij het voor elkaar heeft gekregen dat ik geboeid bleef, ook toen de afloop allang duidelijk was.

 ‘De Engelenmaker’ koop je bij de uitgever Atlas Contact of bij je eigen lokale boekhandel.

Boekenweektip Antoinette Kalkman

Het boek dat mij het afgelopen kwartaal is bijgebleven, is al een oudje. Voor het eerst uitgegeven in 2012 en het afgelopen jaar voor de twintigste keer herdrukt. Een indrukwekkende oplage dus, en niet voor niets. ‘Verloren Grond’ is van dezelfde hand als bestseller ‘Wees Onzichtbaar’ waarmee Murat Isik zich op de Nederlandse kaart gezet heeft. Hij schreef ‘Verloren Grond’ eerder en omdat ik ‘Wees Onzichtbaar’ echt verslonden heb, stond het romandebuut van Murat Isik ook op mijn NTL-lijstje. En daar heb ik geen spijt van.

Een bedwelmend mooi familieverhaal

Op de cover wordt het boek bejubeld met een quote van de Volkskrant. Vaak komt uit de koker van die krant wat vilein zuur, maar zeker niet voor dit boek. ‘Een bedwelmend mooi familieverhaal.’ En dat is het. De soepele verteltrant zuigt je in het verhaal. Er hangt een sluier van intimiteit en droefheid boven het boek, maar het is zo mooi geschreven dat het niet te somber wordt.

Het verhaal

Het verhaal gaat over de dertienjarige Mehmet die opgroeit in een dorp dat ooit door de Armenen werd gesticht. Zijn zachtaardige vader Selim is een geliefd verhalenverteller, zijn moeder Asme is een krachtige vrouw die wordt gevreesd vanwege haar scherpe tong. Samen met Mehmets broer Yusuf en zusje Elida vormen ze een hecht gezin. Maar daar komt abrupt verandering in als Selim een ongeluk krijgt met tragische gevolgen. Hij besluit halsoverkop met zijn gezin terug te keren naar zijn geboortedorp, maar daar wacht hun een allerminst hartelijke ontvangst. Integendeel, het gezin moet een strijd leveren op leven en dood.

Tel je zegeningen

‘Tel je zegeningen,’ waren de woorden die bij mij opkwamen toen ik de laatste bladzijde dichtsloeg. Een prachtig epos die je doet beseffen dat wij het hier in Nederland verduiveld goed hebben, maar ook hoe waardevol familie kan zijn. Bovendien prachtige sfeerbeelden van een wereld die ver van ons weg lijkt, maar oh zo dichtbij is.

Koop ‘Verloren Grond’ bij de uitgever Ambo| Anthos of je lokale boekhandel.

Boekenweektip van Schrijfjuffer Barbara 'Bevroren Goud'

Voor mij is de VN Detective en Thrillergids altijd een mooie bron van leesinspiratie. Daarbij begin ik altijd bij de shortlist van de ‘Thriller van het jaar’, die boeken die vijf sterren hebben ontvangen van de vakjury.

Dit jaar sprongen daar drie boeken voor mij uit, één daarvan deel ik hier graag als tip. Het gaat om ‘Bevroren Goud’ van het Zweedse echtpaar Cilla en Rolf Börjlind.

Deel zes uit de serie ‘Springvloed’

‘Bevroren Goud’ is alweer de zesde uit de Rönning & Stilton serie, op Netflix te vinden onder de naam ‘Springvloed‘. Die tweedelige serie heb ik verslonden, maar toen ik het boek uitkoos, had ik nog niet door dat het hier om dezelfde hoofdpersonages draaide. Had ik me dat wel gerealiseerd, dan had ik het boek waarschijnlijk laten liggen. Tenslotte zitten er nog vier verhalen tussen dat wat ik op Netflix heb bekeken en het boek in kwestie. Zou ik het verhaal nog kunnen volgen? Hoe zit het met spoilers? En in hoeverre is het boek net zo pakkend als de serie?

Echte mensen

Nu ik het boek toch thuis had, besloot ik het een kans te geven. En ik werd niet teleurgesteld. Sterker nog, het is bewonderingswaardig hoe de auteurs in staat zijn van de personages echte mensen te maken, en niet alleen een functie of karikatuur. Dit leidt onvermijdelijk tot diverse verhaallijnen – naast het overall plot – maar alles leest geloofwaardig, invoelend en makkelijk weg. Het verhaal blijft boeien, het tempo verslapt nergens, en naarmate het einde nadert, vallen ogenschijnlijk op zich zelf staande gebeurtenissen op een logische manier in elkaar.

Het verhaal

Als aan het einde van een lange zomer de sneeuw wegsmelt in de bergen van Noord-Zweden, wordt het lichaam van een man gevonden die ongeveer twintig jaar daarvoor werd neergeschoten. De jonge rechercheur Olivia Rönning reist ernaartoe om de zaak te onderzoeken. Op weg naar de vindplaats wordt hun helikopter verrast door een sneeuwstorm, en stort neer. Als Olivia bijkomt, ontdekt ze dat de piloot zwaargewond is geraakt bij de crash en dat de noodradio is vernietigd. Ze kan geen contact maken met de buitenwereld. Ze verlaat het wrak en weet een nabijgelegen huisje te bereiken. Maar Olivia blijkt niet de enige persoon op de berg die de waarheid probeert te achterhalen over de dode man. Als haar gepensioneerde oud-collega Tom Stilton hoort wat Olivia is overkomen, verlaat hij halsoverkop zijn rustige bestaan in Thailand om haar te helpen.

Genieten en leren

‘Bevoren Goud’ is een heerlijk boek voor de thrillerlezer én een prachtig voorbeeld voor de (aspirant) schrijver. Het boek is prima los van de rest van de serie te lezen, maar wie echt mee wilt worden genomen in de ontwikkeling van de hoofdpersonen (en geloof me, dat wil je), begint bij deel één, al dan niet op Netflix.

‘Bevroren goud’ koop je bij A.W. Bruna Uitgevers of je lokale boekhandel.

En jij?

Natuurlijk zijn we reuze benieuwd welke boeken jij tijdens de Boekenweek jezelf of een ander cadeau doet. Laat het ons weten in de comments hieronder.

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.