De leesclub

Leesclub Familiegeluk

Een leesclub voor Familiegeluk, dat leek mij wel een goed idee. Zowel Onder Invloed van Tamara als Bonuszoon van Antoinette waren op die manier breed online besproken en die zichtbaarheid gunde ik mezelf na de lancering van mijn debuutthriller ook wel.

Maar de PR is slechts een kant van de leesclub medaille – eentje die ook nog eens heel negatief uit kan vallen als de deelnemers unaniem beslissen dat ze het boek niets vinden. Een veel interessanter aspect van deelname aan een leesclub is de directe interactie met de Onbekende Lezer.

Actief discussieren

Hoe wordt Familiegeluk ervaren door iemand die geen persoonlijke band met mij heeft? Daar ben ik nieuwsgierig naar.

En dus roep ik enthousiast ‘ja’ als Wendy Wenning mij vraagt of ik wil deelnemen aan de leesclub van Familiegeluk bij Vrouwenthrillers.nl. Het enige wat van mij wordt verwacht, is actief bij te dragen aan de discussie. En discussies zijn er zeker.

Extra leeservaring

De club telt tien deelnemers, het merendeel tussen de 45 en 60 jaar en allemaal vrouw. Wanneer ik vraag naar hun motivatie om mee te doen aan een leesclub, zijn ze heel duidelijk: met deelname voeg je iets extra’s toe aan je leeservaring. Het geeft stof tot nadenken en dat is leuk!

Inzicht, verbazing en bevestiging

Dieper op een boek ingaan, middels enerzijds de gerichte vragen van de moderator en anderzijds de reacties van de medelezers geeft nieuwe inzichten, verbazing en bevestiging. Het verhaal wordt beter begrepen en blijft ook langer hangen. Het brengt verbinding en levert in sommige gevallen ook een nieuwe boekmaatje op. Dat er aan het eind van de rit nog een recensie geschreven moet worden, wordt gezien als een mooie afsluiting.

Een rustig begin

Onze leesclub begint rustig, met een beschouwing over de cover en het binnenwerk. Ik ben benieuwd. Als communicatiespecialist ben ik zelf superkritisch over vormgeving.

Gelukkig zit ik bij de Crime Compagnie goed wat betreft professionele uitstraling, maar ook ik heb te doen met de beschikbare stockfotografie, die maar net moet aansluiten bij het verhaal. En met een titel als Familiegeluk en een wat lieflijk plaatje, ligt de associatie van een roman (in plaats van thriller) op de loer.

Symboliek

Dit laatste wordt bevestigd in een aantal reacties, ofschoon het logo van de uitgever en de ondertitel compensatie bieden. Maar het meest opvallend is dat er met geen woord gerept wordt over lettertype of plaatsing van naam of titel. Waar iedereen het over heeft, is de symboliek van alle elementen op de foto. En die interpretatie gaat een stuk verder dan ik het ooit zelf heb bedacht…

Plot en opbouw

Hierna gaan we snel door naar het plot en de opbouw van het verhaal. Al snel wordt duidelijk dat de mate van sympathie voor een personage doorslaggevend is voor een positieve lezerservaring, iets wat ik als lezer herken. Maar nu zit ik als auteur in de groep en de drang van een aantal lezers om alternatieve verhaallijnen te opperen, “waardoor het verhaal beter zou zijn geweest”, doet pijn. Hoe goed bedoeld ook.

Een lezers versus auteur gevoel

Tegelijkertijd is kritiek ook juist datgene waarvan je leert. En gelukkig staat tegenover elke ‘niet spannend’ ook weer een ‘verrassend’ of ‘goed opgebouwd’. Elke lezer blijkt toch weer zo zijn eigen invalshoek te hebben, waarbij de gemoederen af en toe flink oplopen.

Dat de deelnemers geen blad voor de mond nemen en elkaar bijvallen of met elkaar in discussie gaan is leerzaam, maar geeft me af en toe ook een onprettig ‘lezers versus auteur’ gevoel. Wanneer al je personages als ‘oppervlakkig’ worden bestempeld en daar instemmend op gereageerd wordt met de opmerking dat ‘geen enkel personage echt heeft kunnen bekoren’, dan ga je je toch afvragen of er überhaupt iemand het boek wel goed vond?

Spannende familie roman

Een beste wat je dan kunt doen, is die vraag gewoon stellen. Wat ik dan ook doe. En wat blijkt? Nee hoor, het is totaal niet slecht. Mijn schrijfstijl is vlot en het boek leest fijn weg. Het is alleen geen thriller, maar een spannende (familie)roman. En binnen een leesclub van Vrouwenthrillers.nl moest Familiegeluk toch wel als thriller worden beoordeeld.

Stof tot nadenken

En zo komen we bij het eind van de leesclub en kan de balans worden opgemaakt middels een eindverslag door onze moderator, inclusief sterren en een bijpassende quote. En heb ook ik veel stof om over na te denken.

Wellicht vind je dit ook leuk?

3 reacties

  1. Dit vind ik een bewonderenswaardige manier om te vertellen hoe je dit hebt ervaren. Niet met ja, maar. Luisteren naar wat de dames hadden te zeggen en proberen de reacties in iets positiefs om te zetten en er je voordeel mee doen. Chapeau.

  2. Het was een mooie leesclub, met wel zeer ervaren lezers en bloggers. Zij zijn kritisch en ook eerlijk..en lezen het puur als eindproduct. Geen zorgen, want ik heb zeker genoten van het boek. Leuke blog dit. Grts Annette-Birdy’s Boeken

  3. Het was een mooie leesclub, met wel zeer ervaren lezers en bloggers. Zij zijn kritisch en ook eerlijk..en lezen het puur als eindproduct. Geen zorgen, want ik heb zeker genoten van het boek. Leuke blog dit. Grts Annette-Birdy’s Boeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.