Samen geschiedenis schrijven

Buiten is het stil. Grote borden wijzen ons op de verplichte 1,5 meter afstand. Wie zich de supermarkt in waagt, sluit buiten – op veilige afstand – aan in de rij en betaalt enkel met pin. De ansichtkaartverkoop is booming en we maken massaal gebruik van digitale media.

Het is het nieuwe nu en lijkt in sommige gevallen zelfs te wennen. Terwijl we tegelijkertijd snakken naar de dingen die nog geen paar weken geleden zo normaal waren. Een terrasje pakken. Naar een festival gaan. Uberhaupt bij elkaar op bezoek.

Opgetekend voor later

Het zijn bizarre tijden en toch wil ik het graag met je hebben over een Corona-archief en collectie. Want terwijl we druk bezig zijn ons zo goed en zo kwaad staande te houden, schrijven we geschiedenis. En die geschiedenis dient te worden opgetekend voor later.

Ramptoerisme versus geschiedschrijving

Dat klinkt wellicht als ramptoerisme, maar voor de geschiedschrijving is het van groot belang deze zaken vast te leggen, te archiveren dus. Alleen op die manier hebben we straks een representatief beeld van wat er nu online en buiten gebeurt.

Internetmemes en nieuwe initiatieven

In onze wekelijks inspiratietip wees ik al over de vele online dagboeken en columns die op internet te lezen zijn. En Tamara merkte van de week op dat de huidige troostfoto’s van onze auteursfotograaf Ton Bennemeer een goed voorbeeld zijn van visuele Coronaverslaglegging.

Zeg zelf, hoeveel grappige en minder grappige gifjes en filmpjes heb jij de afgelopen weken voorbij zien komen? En wat te denken van al die foto’s van lege schappen en wandelgebieden? Mensen met mondkapjes en plastic handschoenen in de supermarkt en het OV? Of gemeentelijke waarschuwingsborden en stickers over 1,5 meter afstand.

Naast beelden, verschijnen er ook nieuwe initiatieven, veelal ondersteund door websites die na de crisis waarschijnlijk grotendeels weer zullen verdwijnen.

Herinneringen vervagen

En dat laatste is juist niet wat we willen. Waarom? Een voorbeeld: dit jaar vieren we 75 jaar Vrijheid. Met historisch beeldmateriaal en verhalen kunnen we gelukkig de vrijheid en alles wat daar bij hoort, nog steeds herdenken.

Maar wat als we alle filmpjes, foto’s en verslagen niet hadden bewaard? Dan waren we afhankelijk geweest van de herinneringen van een steeds kleinere groep mensen. En zoals het met herinneringen gaat, ze vervagen en raken gekleurd door de tijd.

Help mee!

En dus is het belangrijk nu te handelen. Om nu alert te zijn op die dingen die tekenend en typerend zijn voor de huidige Corona periode.

Dus heb jij een suggesties voor een website, social media-account of andere digitale bron waarvan jij denkt dat deze zeker gearchiveerd moet worden? Of weet je van een initiatief dat dankzij Corona in het leven is geroepen? Meld het bij het archief of historisch museum van jouw stad of regio. Alleen samen schrijven we de complete geschiedenis.

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.