Brand

Af en toe geven we op Schrijfjuffers.nl het woord aan een gastblogger. Iemand die, net als wij, zijn of haar auteurservaring met andere schrijvers en lezers wil delen. Omdat we ervan overtuigd zijn dat als we van elkaar kunnen leren, dat ons allemaal verder helpt.

De gastblogger van vandaag is Sabine Mourits, fervent lezer en redacteur in opleiding. Hoe zij in aanraking kwam met de Schrijfjuffers, vertelt ze in haar blog.

Brand

Daar zit je dan in je hotelkamer. Je kunt je huis niet in omdat een professioneel schoonmaakbedrijf er stank en roet verwijdert na een keukenbrand.
Wekenlang heb ik nagedacht wat ik kon schrijven voor het gastblog van de Schrijfjuffers. En dan ineens borrelen de woorden op nadat mijn vriend vanuit ons lege huis appte dat ‘Hoe zit dat nou?’ op de mat, of eigenlijk de grond, lag. De deurmat wordt namelijk gereinigd. In een kwartiertje had ik de basis van dit blog op papier. De finetuning, weet ik inmiddels, had wat meer voeten in de aarde.

Kennismaking met Tamara Onos

Anderhalf jaar geleden deed ik mee met een leesclub van Thrillers and More. We lazen ‘Onder Invloed’, het debuut van Tamara.
In ‘Onder Invloed’ doet Renske Nijland, expert gevaarlijke stoffen, onderzoek naar de mysterieuze verdrinking van een visser. De politie denkt dat hij te diep in het glaasje gekeken had, maar Renske vermoedt dat hij was bedwelmd.

Ik vond de invalshoek van het boek verrassend en, mede door mijn medisch-chemische achtergrond, erg leuk om te lezen.
Naar aanleiding van de leesclub stuurde ik Tamara een berichtje. Van het een kwam het ander en omdat ik niet onbekend ben met haar vakgebied en daarnaast een opleiding tot redacteur volg, vroeg Tamara of ik de populair-wetenschappelijke stukken voor haar nieuwste boek ‘Hoe zit dat nou?’ kritisch wilde lezen.
Natuurlijk wilde ik dat! Wat een eer.
En zo kon ik meer ervaring opdoen met redigeren en tegelijkertijd mijn wetenschappelijke expertise gebruiken.

Een stuk dat er tijdens het lezen van ‘Hoe zit dat nou?’ uitsprong, ging over brand. Hoe gevaarlijk drogers kunnen zijn en hoe makkelijk brand kan ontstaan. Ik heb dat echt onderschat.

Ach, zo’n vaart zou het niet lopen

Dat een ongeluk, in dit geval brand, in een klein hoekje zit bleek twee weken geleden.

In de nacht van maandag op dinsdag word ik wakker van onze jongste. We hebben net een kleintje en de jongedame had honger. Ik loop onze slaapkamer uit en deins terug. Wat een lucht!
Ik maak m’n vriend wakker en samen gaan we naar beneden. In de keuken zien we dat een van de keukenkastdeurtjes zwart is.
Shit! Wat nu? Brandweer bellen? Zelf kijken? Eerst de kinderen uit bed halen?
Het kastdeurtje is niet warm en we besluiten zelf op onderzoek uit te gaan. Heel voorzichtig openen we het deurtje.
Hoe stom waren we?!
Toevoer van verse lucht kan vuur aanwakkeren. Een van de belangrijkste principes bij brandbestrijding is dat je de brandhaard afsluit van lucht. In lucht zit zuurstof en dat heb je nodig om iets te laten branden.
We zien geen vlammen. ‘Hier is het ook niet warm,’ zegt vriendlief.
Maar de binnenkant van het kastje is wel zwart. Hij haalt de plint onder de kastjes weg en daar zien we de oorzaak van de schroeilucht en het roet…Een zwartgeblakerde homp – tja – wat eigenlijk? Bij nadere inspectie blijkt het de stekker van de afwasmachine.

Wij dachten dat de het wel meeviel. Samen gingen we hard aan de slag. We wilden de keuken schoon hebben voordat onze oudste twee beneden zouden komen.

Maar het viel niet mee, het hele huis stonk en overal lag roet. Een professioneel schoonmaakteam heeft onze woning onderhanden genomen en we zijn anderhalve week uit huis geweest. Het opknappen van de keuken staat nog op de planning.

Toeval?

Onze oudste dochter vraagt al weken voordat ze gaat slapen of er iets aan staat wat brand kan veroorzaken.

De dag voor de brand hadden we het oudpapier uit het bewuste keukenkastje gehaald. Het was nog maar een bescheiden stapeltje terwijl we dit normaal gesproken pas doen als de berg zo groot is dat het deurtje niet meer dicht kan…

        Toeval bestaat niet, of toch wel…?

Dankbaar

Zijn we pechvogels of hebben we geluk gehad? Wij vinden het tweede en zijn enorm dankbaar. Dankbaar dat we alle vijf ongedeerd zijn en dankbaar voor alle hulp die we aangeboden hebben gekregen en nog krijgen!

Lees het boek van Tamara, daarin staat van veel alledaagse gevaren of je echt uit moet kijken of dat je angst wat overtrokken is.
Wie weet heb je er wat aan en anders heb je een aantal vermakelijke uurtjes.

Mijn dank gaat uit naar Tamara dat ze mij haar manuscript toevertrouwde en voor haar persoonlijke woorden in mijn exemplaar van ‘Hoe zit dat nou?’ En ik wil graag de Schrijfjuffers bedanken, ik vind het geweldig dat ik dit gastblog mocht schrijven.

Wees voorzichtig! Zorg goed voor elkaar en wees dankbaar voor wat je hebt, voor je het weet glipt het door je vingers.

                                                                     Sabine Mourits

Wellicht vind je dit ook leuk?

1 reactie

  1. Leuk verhaal. Vroeger thuis ook brand gehad, daarna altijd huiverig gebleven voor brand. Nooit een oplader ‘s nachts beneden aan een apparaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.