10 tips om nu echt te gaan schrijven

Af en toe geven we op Schrijfjuffers.nl het woord aan een gastblogger. Iemand die net als zij haar of zijn auteurservaring met andere schrijvers en lezers wil delen. Omdat we ervan overtuigd zijn dat als we van elkaar kunnen leren, het ons allemaal verder helpt.

Els van der Vlist is schrijver, spreker en theoloog. Onlangs publiceerde ze haar vierde boek: Leeg nest.

10 tips om nu echt te gaan schrijven

Je wilt gaan schrijven, maar er komt steeds iets tussen. Klusjes, de deurbel, berichtjes op je telefoon, huilend kind en zo voort. Of je hebt sowieso weinig tijd om te schrijven door een druk sociaal leven en baan. Ik herken deze situaties uit mijn eigen leven. Toch wilde ik ruimte creëren voor schrijven. Hoe kun jij gaan zorgen dat je wél aan schrijven toekomt?

  1. Neem jezelf serieus. Je wilt schrijven? Ga er dan ook voor. Ook als het een keer niet ‘leuk’ voelt. Soms is het net echt werk. Wacht niet op inspiratie, creëer er de ruimte voor.
  2. Plan je schrijftijd in. Maak het haalbaar, zodat je niet na een week zuchtend opgeeft. Denk in kleine stappen. Misschien lukt het je om elke avond een uur te schrijven, of juist ’s morgens vroeg.
  3. Begin met kleine doelen, zodat je snel succeservaringen hebt. Eén gedichtje. Eén kort verhaal. Eén schrijfwedstrijd. Zelf heb ik een periode dagelijks een haiku geschreven. Dat leverde een leuke collectie op!
  4. Dat brengt me direct bij de volgende tip: schrijf elke dag. Je schrijfspier moet dagelijks in beweging zijn om sterker te worden. In haar boek The Artist’s Way raadt Julia Cameron Morningpages aan, een gewoonte die ik van harte onderschrijf: begin de dag met het leegschrijven van je hoofd. Het mag alles zijn wat je gedachten bezighoudt; van onafgemaakte taken tot een droom van de nacht ervoor. Dan schrijf je én je maakt ruimte in je hoofd voor nieuwe ideeën.
  5. Schrijf (af en toe) met de hand. Deze heb ik zelf net ontdekt. Mijn Morningpages schreef ik al met de hand, maar verder pakte ik graag de laptop. Typend kan ik mijn gedachten beter bijbenen. Met de hand schrijven lijkt echter wel een heel ander hersenproces in werking te stellen! Ik ervaar het als een nieuwe creatieve impuls. Roald Dahl schreef zijn boeken met de hand (zijn vrouw typte het daarna uit…).
  6. Zoek een andere plek. Allereerst in je huis: misschien schrijf je altijd aan de keukentafel, ga dan eens op bed zitten. Of heb je een speciale werkkamer (zoals ik die luxe tegenwoordig heb), ga dan eens elders in huis aan een bureau zitten of aan de keukentafel. Buitenshuis is ook mogelijk; bij droog weer in tuin of park, anders in een café of bibliotheek. Als je af en toe met de hand schrijft, kun je overál schrijven. Voor typen heb je alleen een laptop met goede accu of stopcontact nodig. Verandering van omgeving doet schrijven.
  7. Boek een paar dagen aaneengesloten schrijfretraite. Deze dagen zijn ideaal als je meters wilt maken of vlak voor een deadline. Ik heb wel eens in m’n eentje een midweek op een vakantiepark gebivakkeerd (buiten het hoogseizoen) en meermaals in een klooster. Alleen je eigen eten en drinken moet je regelen – tenzij je het wilt combineren met vasten, wat me niet heel bevorderlijk voor het schrijfproces lijkt – en verder kun je jezelf opsluiten als je dat wilt. Zelf had ik behoefte aan een dagelijkse wandeling in de buitenlucht. Ik bewaar mooie herinneringen aan de plekken waar ik een boek afrondde.
  8. Blokkeer je sociale media in de tijd dat je wilt schrijven. Zorg sowieso voor zo min mogelijk afleiding; zoek oppas voor je kind of schrijf als het naar bed is, negeer je klusjes.
  9. Pas de pomodore-techniek toe: zet een kookwekker op bijvoorbeeld 25 minuten en schrijf aan één stuk door. Als de wekker afgaat, neem je vijf minuten rust en beweging, en doe je nog een blok. En zo voort.
  10. Denk niet aan verkoopcijfers of marketing als je in je creatieve proces zit. Dat is dodelijk voor je scheppende activiteiten. Straks, als je boek bij de vormgever ligt, kun je gaan denken en overleggen over omslagfoto’s, interviews en presentaties. Dat is je zakelijke brein. Nu wil je het creatieve brein aanspreken: schrijf het eerst maar.

Tijd vinden om te schrijven is makkelijker dan je denkt. Je kunt je tijd maar één keer kunt uitgeven, dus bedenk op welke activiteiten je kunt inleveren om aan schrijven toe te komen. Hoe vaker je de keuze maakt om tijd te maken voor wat je echt wilt, hoe gemakkelijker het gaat.

Wellicht vind je dit ook leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.